Anunțul de utimă oră al lui Ilie Bolojan pentru români. Ce decizie a luat

Data actualizării: 17 februarie 2025

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a transmis primul său mesaj public în această calitate, subliniind relația strânsă dintre România și Republica Moldova. Acesta a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, care l-a felicitat pentru preluarea funcției.

„Am avut astăzi o convorbire telefonică cu doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, care m-a felicitat pentru preluarea interimatului funcției de Președinte al României. I-am mulțumit pentru gândurile bune și pentru prietenia sinceră dintre țările noastre.

România și Republica Moldova sunt legate printr-o relație specială, bazată pe o istorie comună, valori europene și proiecte de dezvoltare. Vom continua să colaborăm strâns pentru binele cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Moldova nu e singură. Suntem împreună, în aceeași luptă pentru un viitor mai bun!”, a scris Ilie Bolojan pe rețelele sociale.

Traian Băsescu: „Trump este un geambaș de terenuri”

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat despre prioritățile mandatului interimar al lui Bolojan, insistând că securitatea națională ar trebui să fie „prioritatea zero”, în contextul schimbărilor din politica internațională. Acesta a avertizat asupra riscurilor pe care le-ar putea genera o posibilă retragere a sprijinului SUA pentru Europa și a criticat viziunea lui Donald Trump asupra relațiilor internaționale.

„Sunt momente extrem de fluide în politica externă. Avem trei mari puteri nucleare – SUA, Rusia, China – care au pretenții teritoriale, vedem că războiul din Ucraina nu se încheie în 24 de ore, deci avem nevoie de o Românie cu o politică externă și un președinte foarte puternic care știe ce vrea”, a declarat Traian Băsescu, la Digi24.

Acesta a punctat că România trebuie să înțeleagă clar poziția Statelor Unite privind regiunea, întrucât o eventuală retragere a sprijinului american ar lăsa Europa vulnerabilă în fața unei Rusia agresive.


„Este prima urgență: trebuie să știm ce gândește America despre regiune. Pentru mine, președintele SUA este deocamdată un geambaș de terenuri: vrea Groenlanda, vrea Canada, vrea Fâșia Gaza să construiască niște hoteluri și să facă turism. Este un om care crede că banul rezolvă tot”, a declarat Traian Băsescu, referindu-se la Donald Trump.

Fostul președinte a subliniat că România trebuie să fie pregătită pentru o posibilă schimbare de strategie a Statelor Unite în ceea ce privește angajamentele de securitate în Europa. În acest context, el a avertizat că Moscova nu se limitează la Ucraina, ci vizează influență extinsă în fostele state comuniste.

Citește și:

„Din păcate, la Casa Albă avem un agent imobiliar. Nu știu cât succes va avea: dacă va anexa Canada, dacă va câștiga Groenlanda, nu știu dacă va primi Canalul Panama, dar este sigur că este un moment critic și trebuie să-i spunem ce-i cu regiunea Mării Negre pentru că altfel ne apropiem de o abordare a Americii care se apropie foarte mult de cea a lui Putin. Se uită la teritorii și vrea să le înșface.

Este extrem de dificil și diplomația românească trebuie să fie foarte agresivă în a clarifica lucrurile pentru că România, în relația bilaterală cu SUA, are baza de la Kogălniceanu pentru pușcașii marini, bazele aeriene, iar noi nu știm ce are Trump în cap”, a adăugat Traian Băsescu.

El a evidențiat faptul că o eventuală retragere a SUA din angajamentele de securitate ar putea lăsa Europa descoperită, întrucât Uniunea Europeană nu are încă o apărare proprie suficient de solidă pentru a face față unei amenințări din partea Rusiei.

„Dincolo de orice mare curiozitate legată de anularea alegerilor, pe care o am și eu, problema zero este securitatea României, pentru că o Americă care se retrage din angajamentele de securitate lasă o Europă nepregătită să facă față unor confruntări cu Rusia”, a conchis Traian Băsescu.

În acest context tensionat, rămâne de văzut care vor fi măsurile pe care Ilie Bolojan le va adopta în mandatul său interimar pentru a menține România într-o poziție de siguranță în politica externă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨