Apariție surpriză a celui mai mare răpitor din Europa pe teritoriul României, specie crezută dispărută

Data actualizării: 10 mai 2025

Un animal rar care a stârnit curiozitatea specialiștilor și-a făcut apariția recent pe teritoriul României. Este vorba despre cel mai mare răpitor din Europa, un exemplar de vultur negru, specie care era considerată dispărută.

Apariția surprinzătoare a vulturului negru

Pe 23 aprilie, în localitatea Giurgiu, a fost observat un singur exemplar de vultur negru. Ultima dată, această pasăre spectaculoasă a putut fi văzută la jumătatea lunii iunie a anului trecut. Atunci, tot un singur exemplar a fost zărit în Tulcea.

Vulturul negru sau vulturul pleșuv negru este cel mai mare răpitor din Europa. Această pasăre de talie mare face parte din familia Accipitridae. Corpul său poate ajunge la 115 cm, iar greutatea este cuprinsă între 7000-14000 g.


Habitatul și comportamentul vulturului negru

Vulturul negru este o pasăre sedentară, care poate fi văzută cel mai des în zonele de deal și în zonele montane. Arealul acoperit de această specie se întinde de la Peninsula Iberică până la Mongolia orientală. În Europa, vulturul negru a dispărut din multe regiuni. Cel mai des, acesta poate fi zărit în țări precum Spania, Turcia, Grecia, Bulgaria și Portugalia. Recent, acest răpitor de dimensiuni impresionante a fost reintrodus și în Franța.

Citește și:

Vulturul negru este o pasăre solitară. Acesta își face cuib din crengi în copaci la 3-12 metri înălțime, iar femela depune un singur ou în lunile februarie-aprilie. Atât masculul, cât și femela clocesc oul, iar procesul de clocire durează 50-55 de zile. Puii pot zbura după 100 de zile, dar sunt încă dependenți de adulți pentru încă 2-3 luni.

Vulturul negru pleșuv este o pasăre necrofagă, ceea ce înseamnă că hrana lui este constituită, în principal, din leșuri de ungulate domestice. Cel mai des se hrănește cu animale mici moarte și foarte rar mănâncă insecte sau reptile. Până la sfârșitul secolului XIX, vulturul negru a fost una dintre cele mai comune specii de răpitoare. În ultimii ani, acesta a fost considerat o specie dispărută de pe teritoriul țării noastre și din Moldova.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨