Banca Națională a României a lansat o nouă bancnotă de 20 de lei cu portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina din Primul Război Mondial de pe frontul de la Mărășești. Aceasta reprezintă o premieră în istoria României, fiind prima bancnotă de circulație cu chipul unei femei. Cu un tiraj limitat de doar 30.000 de bucăți, această bancnotă a devenit rapid un obiect de colecție căutat și valoros pentru mulți români.

Designul și caracteristicile bancnotei de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu

Pe aversul bancnotei de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu regăsim portretul eroinăi alături de anii în care a trăit, 1894-1917. În plan secund, este prezent un buchet de brândușe, simbol al eroilor primului război mondial. Pe reversul bancnotei se găsește o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, alături de imaginea Mausoleului de la Mărășești și o floare de crin. Caracteristicile de siguranță includ sigla BNR, stema României și un text avertizor împotriva falsificării.

Datorită rarității și valorii simbolice pe care o poartă, această bancnotă a devenit rapid un obiect de colecție extrem de căutat. Mulți norocoși care au reușit să obțină această bancnotă au ales să o vândă pe platforme online, cu prețuri care pot ajunge până la 2.500 de lei.

Reclamă

Valoarea bancnotei de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu în 2023

Anunțurile de vânzare a bancnotelor cu Ecaterina Teodoroiu au atras rapid atenția colecționarilor și a celor interesați de astfel de obiecte rare. Mulți pasionați au fost dispuși să plătească sume mari pentru a adăuga această bancnotă în colecția lor, recunoscând valoarea istorică și simbolică pe care o reprezintă. Cu toate că prețurile pe care le-a atins pot părea exagerate, raritatea și importanța istorică a acestei bancnote justifică interesul și investiția făcută de colecționari.

Lansarea bancnotei de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu a reprezentat un moment crucial în istoria monetară a României, aducând în prim-plan figura unei femei remarcabile și a valorilor pe care le reprezintă. Această bancnotă a transmis un mesaj puternic despre importanța femeilor în istoria țării și a adus la lumină figura unei eroine remarcabile. Prin intermediul acestei bancnote, BNR a reușit să onoreze memoria Ecaterinei Teodoroiu și să sublinieze importanța sacrificiului și curajului său pentru țară.