Unul dintre cei mai puternici baroni locali ai Partidului Social Democrat, Ionel Arsene, a fost arestat în Italia, unde se afla într-o vacanță cu familia sa. Arsene, care este președintele Consiliului Județean Neamț, a fost reținut de autoritățile italiene, fiind acuzat de spălare de bani și corupție.

Potrivit procurorilor italieni, Arsene ar fi folosit influența sa politică pentru a ajuta unele firme să câștige contracte publice în schimbul unor bani. De asemenea, el ar fi spălat sume importante de bani prin intermediul unor afaceri imobiliare, precum și prin intermediul conturilor bancare ale unor prieteni și apropiați.

Posibila protecție a unor interlopi români

Potrivit unor surse din anchetă, se presupune că Ionel Arsene ar fi avut protecția unor interlopi români implicați în lumea infracțională din zona Bacău. Aceștia i-ar fi oferit ajutorul lor în schimbul unor favoruri politice și ar fi fost implicați și în operațiunile de spălare de bani ale lui Arsene.

Reclamă

Anchetatorii italieni au făcut percheziții și în România, la sediul Consiliului Județean Neamț, dar și la locuința și afacerile unor apropiați ai lui Arsene. Surse din anchetă au declarat pentru presă că este posibil să fie și alte persoane implicate în această afacere, iar cercetările continuă.

Consecințe politice

Arestarea lui Ionel Arsene a provocat o adevărată furtună în PSD, partidul său de apartenență. Mai mulți lideri și parlamentari PSD au luat distanță de el și au cerut eliberarea sa, fără a spune însă nimic despre acuzațiile de corupție care i se aduc.

Pe de altă parte, opoziția și societatea civilă au cerut demisia lui Arsene și anchetarea întregii rețele de corupție pe care acesta a construit-o în județul Neamț. Cu toate acestea, pentru moment, Ionel Arsene rămâne arestat în Italia, iar dosarul său este în plină desfășurare.