Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, adăpostite în Catedrala Mitropolitană din Iași, ascund un blestem vechi de sute de ani, puțin cunoscut de credincioși. Sub veșmintele anuale ale sfintei, se află un veșmânt care nu este niciodată schimbat, purtând un sigiliu cu blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Cuvioasei Parascheva.” Aceasta avertizare datează din anul 1641 și este respectată cu sfințenie de preoții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care oficiază ritualurile de îmbrăcare a moaștelor.

Blestemul sub veșmintele Sfintei Parascheva

Reclamă

Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre cele mai iubite sfinte din tradiția ortodoxă, este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie. S-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, lângă Marea Marmara, și a decis să își dedice viața credinței la o vârstă fragedă. La 10 ani, inspirată de cuvintele Mântuitorului, a început să ofere hainele sale săracilor și, ulterior, s-a retras în pustie. După o perioadă de cinci ani petrecută la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, s-a stabilit într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului. La 25 de ani, un înger i-a apărut în vis, îndemnând-o să se întoarcă în locurile natale, unde și-a găsit sfârșitul.

Pe lângă blestemul care însoțește moaștele sale, tradiția populară impune anumite interdicții în ziua sărbătorii Sfintei Parascheva, cum ar fi:

  • Este interzis să calci, să coși sau să gătești.
  • Evitarea treburi casnice pentru a nu suferi de dureri de cap și de ochi.

Veșmintele Sfintei sunt realizate cu mare atenție în atelierele Arhiepiscopiei, unde croitorii țin post și se roagă înainte de a începe să le coasă. Acestea sunt schimbate de cinci ori pe an și sunt oferite de Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Teofan bisericilor care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualurile asociate moaștelor și veșmintelor sunt respectate cu strictețe, reflectând importanța acestei sfinte în credința ortodoxă.