Bona soților Ceaușescu, Cserey Ilona, cunoscută și sub numele de Ilus Néni, a vorbit despre experiențele sale în casa cuplului prezidențial. Ea a oferit detalii prețioase despre comportamentul Elenei Ceaușescu și despre viața de zi cu zi din acea perioadă.

O Viață Privată Dezvăluită de Bona de la 15 Ani

Unguroaica Cserey Ilona, cunoscută de apropiați ca Ilus Néni, avea doar 15 ani când a început să lucreze pentru familia Ceaușescu. Într-un interviu recent acordat presei din Ungaria, ea și-a amintit de perioada petrecută în casa fostului dictator român și a oferit o perspectivă unică asupra vieții personale a acestuia.

La momentul angajării sale, Nicolae Ceaușescu nu era încă șeful statului, dar avea deja o influență semnificativă în cadrul Partidului Comunist Român. Bona își amintește că atât Nicolae, cât și Elena Ceaușescu, erau extrem de amabili și generoși cu ea. „Doamna Ceaușescu”, pe atunci tânără soție și mamă, a plăcut-o pe Ilus de la început și i-a oferit un loc sigur în casa lor, dacă știa să gătească.

Reclamă

Experiențe și Amintiri din Casa Ceaușescu

Cserey Ilona a fost martora nașterii copiilor familiei Ceaușescu, Valentin și Zoia, la scurt timp după ce a fost angajată. Bona nu avea doar grijă de copii, ci se ocupa și de treburile gospodărești, cum ar fi curățenia și spălatul rufelor. Ea a subliniat că Elena Ceaușescu nu i-a dat niciodată ordine directe, ci întotdeauna folosea expresia „te rog”.

În interviul său, Ilus Néni a amintit: „Venea acasă, se schimba și gătea dacă bucătăreasa era în concediu.” Aceste detalii oferă o imagine surprinzătoare despre ce însemna viața de zi cu zi în casa Ceaușescu, diferită de imaginea publică a cuplului.

Oameni, Disciplină și Viață Cotidiană

Nicolae Ceaușescu, deși recunoscut pentru disciplina strictă pe care o impunea, a fost descris de bona sa ca fiind foarte corect. Ilus Néni a povestit că trebuia să aștepte până ce Ceaușescu termina de mâncat, indiferent de ora la care ajungea acasă. „Ceausescu ca om era foarte corect, dar în același timp a cerut disciplină strictă,” a spus ea.

Viața în casa Ceaușescu nu era lipsită de provocări, dar pentru Ilus Néni, aceasta a fost o oportunitate de a scăpa de sărăcie și de a-și construi o nouă viață. Casa mare din strada Herăstrău nr. 32, unde s-au mutat după ce au locuit pe strada Londra, a devenit un refugiu pentru tânăra unguroaică.

O Perspectivă Rară Asupra unei Epoci Turbulente

Interviul acordat de Cserey Ilona în 2010 pentru ziarul maghiar Erdely rămâne o sursă valoroasă de informații despre viața personală a familiei Ceaușescu, o latură mai puțin cunoscută publicului larg. Amintirile ei oferă o perspectivă umanizantă asupra unui cuplu care a marcat istoria României într-o manieră profundă și uneori controversată.

Dezvăluirile Ilonei despre perioada petrecută alături de soții Ceaușescu nu doar că adaugă un strat de complexitate înțelegerea acestora, ci și subliniază importanța mărturiilor directe în construirea unei imagini complete a trecutului.