Bujorii de stepă înflorit în județul Mureș, un spectacol rar și unic în Europa

Data actualizării: 17 aprilie 2025

Într-o comună pitorească din județul Mureș, un fenomen natural rar continuă să uimească și să fascineze. Este vorba despre bujorul de stepă, o floare care a înflorit într-un loc unic în Europa, grație eforturilor unor oameni dedicați care au protejat și iubit această specie de-a lungul vieții lor.

Un loc unic în Europa

Rezervația de la Zau de Câmpie, situată la doar 5 kilometri de centrul comunei, este locul unde bujorii de stepă au înflorit. Această floare rară, cunoscută sub numele științific de Paeonia tenuifolia, s-a adaptat în cel mai înalt punct din lume unde poate supraviețui. Rezervația se află într-un decor natural sălbatic și liniștit, neatins de intervențiile moderne.

Bujorii de stepă își deschid petalele o singură dată pe an, de obicei între aprilie și mai, iar în anii mai blânzi, chiar și în iunie. Spectacolul florilor roșii intense durează doar o săptămână, iar plantele, care ating între 10 și 30 de centimetri în înălțime, adaugă un farmec rar peisajului natural.


Un patrimoniu natural protejat

Rezervația de bujorii de stepă din Mureș a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, recunoscut ca fondator al școlii românești de botanică. La început, aceasta se întindea pe o suprafață de 2,5 hectare. Marcu Sâncrăianu, din Zau de Câmpie, a salvat floarea și a extins rezervația cu încă un hectar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a îngrijit bujorii până la 91 de ani, iar efortul său a fost continuat de ucenicul Octavian Călugăr, din 2008 până în luna septembrie 2017.

Citește și:

„Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți iar acesta este cel mai frumos, care simbolic dă START-ul sezonului de vizitare!” – Ciprian Cenan, reprezentatul rezervației

Accesul în rezervație este permis, cu condiția respectării indicatoarelor și a potecii de vizitare pentru a nu călca alte plante și bujori mici. Este un mod de a proteja acest patrimoniu natural valoros și a asigura că bujorii de stepă vor continua să înflorească și pentru generațiile viitoare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨