Bulbii lalelelor dupa înflorire: metode de îngrijire și înmulțire

Data actualizării: 8 aprilie 2025

Mulți grădinari se întreabă ce e bine să facă cu bulbii lalelelor după ce florile se scutură. Lalelele sunt flori care înfloresc primăvara și aduc multă culoare în orice grădină. Au un aspect plăcut, mai multe culori și nu sunt greu de îngrijit.

Sfaturi pentru îngrijirea bulbilor de lalele

Sunt două variante pe care le ai la dispoziție după ce se scutură lalelele. Prima este să lași bulbii acestor flori în pământ, iar o altă variantă este să îi scoți, după care să îi depozitezi în mod corespunzător.

După ce se ofilește floarea, se taie partea de sus (floarea/scuturatul), pentru a nu-și consuma energia atunci când formează semințele. Frunzele încă nu se taie, deoarece continuă să hrănească bulbul prin fotosinteză, pentru a înflori și în anul următor.


După ce toate frunzele s-au îngălbenit complet și s-au uscat, lucru care se întâmplă, în general, după 4 – 6 săptămâni, atunci le poți tăia de tot. Prima variantă este să lași bulbii în pământ. Acest lucru este ideal dacă iernile nu sunt foarte umede, iar solul nu este foarte greoi/argilos, pentru a nu putrezi.

Citește și:

Lalelele pot să revină anul viitor, însă unele soiuri mai sensibile ar putea să slăbească în timp. Toamna, poți adăuga îngrășământ sau compost.

Metode de înmulțire a bulbilor de lalele

Cealaltă variantă este să scoți bulbii cu grijă, după ce frunzele sunt complet uscate. Bulbii se curăță de pământ și se lasă la uscat câteva zile, într-un loc ce trebuie să fie bine aerisit. După aceea, bulbii trebuie depozitați într-un loc răcoros, întunecat și uscat. Îi poți pune într-o cutie de carton cu rumeguș sau hârtie. Toamna, bulbii pot fi replantați pentru următoarea primăvară.

Dacă vrei să înmulțești lalelele sau dacă acestea nu mai înfloresc la fel de puternic, ai câteva soluții la dispoziție. Aceste flori se înmulțesc prin bulbișori (bulbi mici), iar aceștia cresc în jurul bulbului-mamă. Atunci când scoți bulbii vara, vei observa bulbii mici atașați de cel mare. Aceștia trebuie despărțiți cu grijă, iar bulbișorii sănătoși sunt tari, fără pete.

Aceștia se păstrează la uscat, iar toamna se plantează la 5 – 10 cm adâncime. Este important de menționat că bulbișorii nu vor înflori imediat, ci poate dura un an sau doi până vor ajunge la maturitate.

Dacă lalele nu mai înfloresc bine după câțiva ani, există mai multe cauze posibile. De exemplu, bulbi s-au micșorat sau sunt prea adânc plantați, nu au primit hrană suficientă sau frunzele au fost lăsate prea puțin după înflorire, caz în care fotosinteza a fost întreruptă mai devreme decât ar fi trebuit. O altă cauză ar fi înmulțirea bulbilor, care au ajuns să fie prea mulți într-un spațiu mic.

La fiecare 2 – 3 ani, scoate și separă bulbii lalelelor, după care replantează-i doar pe cei mari, dar și sănătoși. Toamna sau primăvara, se adaugă îngrășământ cu fosfor și potasiu, pentru a ajuta la formarea florilor. Nu uita să lași frunzele să îngălbenească complet după fiecare înflorire.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨