Începând cu 1 aprilie 2025, guvernul României va introduce măsuri speciale pentru subvenționarea prețului energiei electrice și gazelor naturale, adresate exclusiv consumatorilor vulnerabili. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța menținerii unui cost rezonabil pentru acești consumatori și a prezentat pașii pe care guvernul îi va urma pentru a sprijini atât gospodăriile, cât și marile companii energetice.

Subvenții pentru consumatorii vulnerabili

Într-o încercare de a proteja consumatorii vulnerabili de costurile ridicate ale energiei, guvernul României planifică să implementeze măsuri de subvenționare după 1 aprilie 2025. „Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenționeze prețul la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil,” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Reclamă

Astfel, cei care consumă mai puțin de 100 KWh pe lună ar putea resimți o creștere a facturilor fără aceste subvenții, în timp ce consumatorii cu un consum de peste 300 KWh pe lună ar putea vedea o reducere a costurilor. „Dacă în prezent un consumator de până la 100 KWh/lună are o factură la curent de aproximativ 45 lei, probabil că este un cost totuși suportabil. Deci, atâta timp cât aceste facturi nu vor crește, cred că ne vom fi făcut datoria,” a adăugat Burduja.

Ministerul Energiei lucrează, de asemenea, la definirea precisă a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic, pentru a se asigura că sprijinul ajunge exact acolo unde este nevoie. Un grup de lucru interministerial se ocupă de acest aspect, iar rezultatele vor fi esențiale pentru stabilirea unui sistem echitabil de subvenții.

Sprijin pentru marii consumatori de energie

Pe lângă subvențiile pentru gospodării, guvernul pregătește și un set de măsuri pentru marii consumatori de energie, care au exprimat îngrijorări legate de liberalizarea pieței. Burduja a menționat că a discutat cu reprezentanții unor mari consumatori, precum IPEC, un producător de ceramică, în timpul unei vizite recente la Alba.

„Noi vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a păstra aceste companii românești în România, pentru că ele înseamnă locuri de muncă, dezvoltare, salarii. Înseamnă, de fapt, competitivitatea economiei românești și ea depinde într-adevăr și de prețul energiei electrice și gazelor,” a explicat ministrul. Guvernul are deja în funcțiune scheme de ajutor de stat în valoare de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie, însă se analizează și alte măsuri pentru a sprijini companiile care nu beneficiază de aceste scheme.

Dezvoltarea producției de energie verde și nucleară

În contextul în care energia verde devine tot mai importantă pe plan global, România face pași importanți în dezvoltarea infrastructurii energetice. Burduja a subliniat că se investește nu doar în fotovoltaice, dar și în hidrocentrale și centrale nucleare. Un exemplu notabil este hidrocentrala de la Răstolnița, județul Mureș, care se apropie de finalizare.

„Energia verde, în principiu, este producție intermitentă, deci avem producție când bate soarele, când bate vântul și dacă avem și baterii, sigur că putem beneficia și în afara acestor intervale orare în care avem soare sau vânt, dar nu este o soluție pentru întreg sistemul energetic național,” a explicat Burduja.

Ministrul a mai menționat și importanța energiei nucleare, descrisă drept un „mare pariu” al României și al omenirii, datorită faptului că este o formă de energie curată. Proiectele majore, cum ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, precum și reactoarele modulare mici (SMR) de la Doicești, sunt în plin avânt.

România are o istorie de 50-60 de ani în sectorul nuclear, ceea ce oferă un avantaj considerabil. „Avem propriul nostru sector nuclear. Cele două proiecte mari, Reactoarele 3 și 4, sunt în grafic și ne dorim în septembrie să vă dăm o veste foarte bună pentru cel mai important contract,” a conchis ministrul.

Prin aceste măsuri, România își propune să asigure un viitor energetic sustenabil și echitabil, atât pentru gospodării, cât și pentru industrie, în contextul unei piețe energetice tot mai complexe și dinamice.