Calatoria incredibila a lui Paul Pescobar spre succesul in afaceri cu raci

Paul Pescobar, patronul renumitei Taverna Racilor, este un personaj fascinant în industria gastronomice românești. Drumul său antreprenorial de la zero la succes este unul care rivalizează cu o producție cinematografică, pornind de pe maidanul din Onești, trecând prin lacurile din Giurgiu și ajungând până la bazarurile de la Odessa.
Începutul afacerii cu raci
Paul Pescobar a început să contureze planul afacerii sale cu mai bine de 10 ani în urmă. Avea în cap toată strategia de marketing, un site în care anunța că vinde raci, dar resursele financiare erau aproape inexistente. Acesta a apelat la un prieten care era director de sucursală pentru a-i împrumuta 8.000 de lei pentru a plăti ce avea nevoie pentru a începe afacerea. A creat un site cu o prezentare a unei balte din care vinde raci și a început să vândă raci în toată Europa cu 35 de lei bucata.
Probleme cu aprovizionarea cu raci
Începând să vândă raci mai scump la restaurante, a apărut o problemă neprevăzută. Comenzile au crescut prea mult, dar racii nu îi găsea la orice colț de stradă. Fără nicio experiență în pescuit, fără plasă, fără barcă, fără nimic. Doar o idee și un YouTube la îndemână. A început să caute în engleză: how to catch crayfish (traducere: cum să prinzi raci). A găsit niște forumuri în care pescarii se plângeau că racii le distrug bălțile și a decis să ajute la curățarea acestora de raci.
„M-am dus la Giurgiu, aicea. Sun dimineață la o doamnă. I-am zis că reprezint singura companie din România care îi curăță balta de raci și își poate continua activitatea de pescuit sportiv. A crezut că a sunat-o îngerul, că au nenorocit-o racii. N-aveam nicio plasă de prins, n-aveam nimic. Până să prind eu racii… E film rău de tot. Aici plângi.” – Paul Pescobar
Misiunea kamikaze din Odessa
Paul Pescobar a avut parte de o misiune demnă de filme în Odessa. Un ucrainean din Moldova l-a sunat pentru a-i spune de unde putea să achiziționeze plasele speciale pentru prinderea racilor. Trebuia să ajungă taman în Odessa, unde era un mare bazar. Pe drum s-a confruntat cu bombardamente, probleme la graniță și scandal în vamă.
„Mă sună un tip ucrainean, care știa, și mi-a zis unde sunt plase de raci, de vânzare. Sunt dreptunghiulare, ca un acordeon strânse, dar când se deschid, au o mulțime de găuri. Când cad pe fundul lacului, pac, intră racii. Fii atent unde erau plasele: la Odessa, e un bazar mare. Mă împrumut de 1.000 de euro să merg acolo. Mă duc la Galați și acolo sunt tipi cu remorcă, cu mașini, și au zis da, domnule, mergem până acolo, să iau din astea. Pe drum, bombardamente, încă erau vorbe că te oprește pe drum. Eram kamikaze. Aveam racii în baltă, comenzile. Ajungem la kilometrul 7 dimineața. Știi ce înseamnă kilometrul 7 ăla? Nu înțelegeai ce spun ăia, se uitau urât rusnacii, eu zâmbeam. O găsesc pe chinezoaica de la bazar după trei ore, plătesc, schimbasem dolari, mâncasem, pac, ajung acasă. Nu mai știu câte plase am luat. Ajung la vama dintre ucraineni cu Republica Moldova.” – Paul Pescobar
În ciuda tuturor provocărilor, Paul Pescobar a reușit să își construiască un imperiu în industria gastronomica românească cu Taverna Racilor, care are acum mai multe restaurante în țară și în străinătate. Pe lângă afacerea cu raci, Paul Pescobar, pasionat de fotbal, a deschis și o academie de fotbal, împreună cu Adrian Mutu.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨