Statul California, unde circulă cele mai multe mașini electrice din Statele Unite, va trece de la clasica taxă pe carburanți la taxa pe kilometraj, pentru ca și șoferii autovehiculelor electrice să achite impozitul plătit de toți ceilalți conducători auto.

H2: California introduce taxa pe kilometraj pentru mașinile electrice

Departamentul de Transport din California a anunțat că o trecere de la taxa pe benzină/motorină la o taxă pe kilometraj, ca nou sistem de impozitare, ar fi mai corectă decât actualul mecanism, inițiind un proiect pilot în acest sens. Potrivit Profit, cele 1,2 milioane de vehicule electrice înregistrate în acest stat nu contribuie deloc la taxele necesare reparării drumurilor, în timp ce pentru o mașină pe benzină/motorină se plătește anual aproximativ 300 dolari.

Reclamă

Noua taxă va fi de 3 cenți pe kilometru
Autoritățile din California vor introduce astfel o taxă pe kilometraj de 3 cenți/km, iar șoferii care se vor înscrie în acest proiect pilot au diferite modalități de a raporta acel kilometraj. Pot instala în mașina lor un dispozitiv care urmărește automat sau pot trimite o fotografie înainte și după cu contorul lor de parcurs. În schimbul participării, vor primi până la 400 dolari.

H2: Reacții diverse la introducerea taxei pe kilometraj
Decizia statului California de a introduce taxa pe kilometraj pentru mașinile electrice a stârnit reacții diverse în rândul șoferilor. Unii consideră că este o măsură corectă, deoarece toți conducătorii auto ar trebui să contribuie la întreținerea infrastructurii rutiere, indiferent de tipul de vehicul pe care îl folosesc. Pe de altă parte, există și critici care consideră că mașinile electrice ar trebui să fie scutite de această taxă, pentru a încuraja tranziția către vehicule mai ecologice.

Pe fondul dezbaterilor privind schimbările climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, introducerea taxei pe kilometraj pentru mașinile electrice în California reprezintă un pas important în direcția promovării mobilității durabile. Este posibil ca și alte state să urmeze exemplul Californiei și să adopte măsuri similare pentru a asigura un sistem echitabil de impozitare a vehiculelor.

În final, impactul acestei noi taxe pe kilometraj pentru mașinile electrice rămâne de văzut, însă este clar că schimbările în domeniul fiscal și al mobilității sunt inevitabile în contextul tranziției către o economie verde și sustenabilă.