Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025

În anul 2025, creștinii ortodocși și cei catolici vor sărbători Paștele în aceeași zi, duminică, 20 aprilie. Acest lucru este o raritate, având în vedere că în mod obișnuit, cele două confesiuni marchează Învierea Domnului la distanțe de una până la cinci săptămâni. Tot în aceeași zi, adică pe 13 aprilie 2025, ambele ramuri creștine vor sărbători și Florii.
Paștele comun nu a mai fost celebrat simultan din 2017
Data Paștelui variază în fiecare an, fiind calculată în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și prima Lună plină care apare după acesta. Paștele pică întotdeauna într-o zi de duminică, iar formula de calcul are la bază ciclurile solare și lunare, într-un interval de 19 ani, cunoscut sub denumirea de ciclu pascal.
„Sărbătoarea de Paște, Învierea Domnului, este celebrată în fiecare an după prima lună plină care apare după echinocțiul de primăvară (care se produce la 20 sau 23 martie).”
Calculul actual, folosit atât în estul cât și în vestul creștinătății, își are originea în Primul Conciliu de la Niceea, din anul 325 d.Hr., care a stabilit ca Paștele să se sărbătorească după echinocțiul de primăvară.
Diferența dintre datele sărbătorii pentru ortodocși și catolici vine din faptul că fiecare Biserică folosește un alt calendar pentru referință. Ortodocșii iau în calcul echinocțiul de primăvară conform calendarului iulian (stil vechi), iar catolicii se raportează la același fenomen, dar pe baza calendarului gregorian (stil nou).
În urma acestui calcul, data Paștelui poate varia între 22 martie și 25 aprilie.
„Această formulă de calcul este cunoscută sub denumirea de ciclu pascal.”
Chiar dacă se aplică aceeași metodă stabilită încă din secolul al IV-lea, diferențele de calendar dintre cele două biserici duc frecvent la sărbătorirea Învierii Domnului în zile diferite.
Pentru anul 2025, însă, Paștele pică în aceeași zi la ambele confesiuni, iar o astfel de suprapunere s-a mai întâmplat ultima dată în anul 2017, când credincioșii ortodocși și cei catolici au celebrat împreună pe 16 aprilie.
Datele viitoare ale Paștelui Ortodox și Catolic
În anii următori, diferențele dintre cele două sărbători vor fi din nou evidente. Paștele Ortodox se va sărbători după cum urmează:
- 12 aprilie 2026
- 2 mai 2027
- 16 aprilie 2028
- 8 aprilie 2029
- 28 aprilie 2030
În ceea ce privește Paștele Catolic, datele sunt următoarele:
- 5 aprilie 2026
- 28 martie 2027
- 16 aprilie 2028
- 1 aprilie 2029
- 21 aprilie 2030
„Potrivit ultimilor ani, s-a observat că sărbătoarea de Paște la ortodocși și catolici s-a celebrat cu o diferență de timp de 1-5 săptămâni.”
Această variație continuă să fie determinată de divergențele dintre cele două calendare utilizate în calcularea sărbătorii.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨