Pensionarea anticipată este o etapă importantă și complexă în viața oricărui angajat, oferindu-le celor care optează pentru aceasta posibilitatea de a se detașa de viața profesională înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.
Conform legislației actuale, pensia anticipată poate fi solicitată cu până la cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
Reclamă
Totodată, pentru a putea beneficia de acest tip de pensie, este necesar să fie realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet prevăzut de lege.
Pensia anticipată: cadru legislativ și stagiile de cotizare
Pensia anticipată face parte din sistemul public de pensii reglementat de Legea 263/2010, iar condițiile de acordare includ realizarea unui stagiu de cotizare mai mare cu opt ani decât stagiul complet de cotizare.
Începând cu 1 septembrie 2024, conform Legii nr. 360/2023, poate fi obținută cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare, pentru cei care au realizat stagii complete sau au depășit acestea cu până la cinci ani.
Stagiile de cotizare includ perioadele de vechime în muncă, durate de asigurare, perioade necontributive și timpul util la pensie realizat de agricultori. De asemenea, este posibilă contribuția la pensiile private facultative și economisirea pentru un venit suplimentar.
Calculul pensiei anticipate se realizează similar cu pensia pentru limită de vârstă, bazându-se pe veniturile medii din ultimii ani de activitate.
Pentru pensia anticipată parțială, cuantumul pensiei pentru limita de vârstă se diminuează în funcție de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard pentru pensionare.
Documentele necesare pentru întocmirea dosarului de pensionare includ cererea tip, actele de stare civilă, carnetul de muncă, diplome de studii și diverse adeverințe care atestă condițiile de muncă.
Lista documentelor necesare pentru pensie anticipată:
- Cererea tip;
- Carnetul de muncă în original și copie;
- Actele de stare civilă în original și copie;
- Diploma de absolvire și adeverința privind studiile;
- Adeverința privind sporurile permanente și condițiile de muncă;
- Dovada încetării calității de asigurat;
- Adeverință pentru activitățile realizate după 1 ianuarie 2011;
- Procură specială pentru mandatar, dacă este cazul;
- Carnetul de asigurări sociale pentru agricultori;
- Livretul militar pentru cei care au efectuat stagiul militar;
- Alte acte în baza legislației privind vechimea în muncă.
Banii pentru pensia anticipată sunt primiți lunar, fie prin mandat poștal, fie în cont bancar. În caz de discrepanțe, pensia poate fi recalculată la cererea beneficiarului sau din oficiu.
Cererea de pensionare anticipată poate fi retrasă până la emiterea deciziei de pensie, iar după emiterea acestei decizii, este posibilă anularea în termen de 30 de zile de la comunicare.
Stagiul minim de cotizare pentru pensie este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pensia socială poate fi obținută de toți pensionarii din sistemul public, cuantumul pentru 2024 fiind de 1.281 lei.
Reducerea vârstei de pensionare este posibilă pentru activități desfășurate în condiții de muncă deosebite sau speciale, conform legislației în vigoare.