Sulfatul de cupru, cunoscut sub numele de piatra vanata, este unul dintre cele mai vechi fungicide utilizate in practica agricola. Dar cand este momentul potrivit pentru stropirea rosiilor din gradina ta cu acest tratament? Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre aplicarea corecta a sulfatului de cupru asupra plantelor tale.

Piatra vanata, sau sulfatul de cupru, este un remediu traditional folosit in agricultura pentru combaterea unor boli precum manca, rugina sau mucegaiul. Este un fungicid eficient si este aprobat pentru utilizarea in agricultura ecologica. Pentru a pregati solutia de stropit, trebuie sa amesteci o lingurita de sulfat de cupru intr-un litru de apa, asigurandu-te ca amestecul este omogen.

Este esential sa aplici tratamentul intr-o zi fara vant si fara ploaie, preferabil dimineata devreme sau dupa-amiaza, cand temperaturile nu sunt ridicate. De asemenea, asigura-te ca te protejezi cu ochelari, pantaloni si bluza cu maneci lungi, pentru a evita iritatiile pielii si ochilor. Primul tratament ar trebui aplicat la 3-4 saptamani dupa plantarea rasadurilor, iar stropirea trebuie sa fie uniforma, asigurandu-te ca acoperi si partea inferioara a frunzelor.

Reclamă

Importanta timpului de pauza si eficacitatea sulfatului de cupru

Stropirea cu sulfat de cupru trebuie facuta inainte ca rosiile sa infloreasca si dupa ce fructele s-au format, dar inainte ca acestea sa fie complet coapte. Este recomandat sa astepti 3-4 saptamani dupa aplicare inainte de recoltare. Timpul de pauza este crucial pentru a evita consumul de fructe contaminate si pentru a asigura eficacitatea tratamentului.

Stropirea rosiilor cu sulfat de cupru este un pas important in protectia plantelor impotriva bolilor fungice. Respectarea momentului potrivit pentru aplicare, a tehnicii corecte de stropire si a timpului de pauza reprezinta cheia pentru obtinerea unei recolte sanatoase si fara probleme. Acum ca stii totul despre cand si cum se stropesc rosiile cu piatra vanata, asigura-te ca iti protejezi culturile si te bucuri de fructe delicioase si sanatoase din gradina ta.