Cantitatea optima de zahar pentru dulceata de capsuni: specialiștii dezvaluie secretul gustului perfect

Data actualizării: 18 mai 2025

Este sezonul căpșunilor și multe gospodine au început deja să meargă în piețe și să facă cumpărăturile necesare pentru a prepara delicioasa dulceață de căpșuni. Dar când vine vorba de rețeta pentru dulceață, pot exista anumite neclarități. O întrebare frecventă este: cât zahăr se pune la un kilogram de căpșuni?

Proportia ideala intre capsuni si zahar

Dacă doriți o dulceață de căpșuni care să aibă o aromă intensă, o culoare vibrantă și un gust echilibrat, cantitatea de zahăr, dar și de fructe pe care o utilizați este foarte importantă. În mod tradițional, se recomandă între 700 și 1.000 de grame de zahăr pentru fiecare kilogram de căpșuni. De unde apare însă diferența de 300 de grame? Fiecare persoană în parte poate avea gusturi diferite. Astfel, dacă doriți să echilibrați dulceața și totuși să păstrați aciditatea fructului, mai bine optați pentru cantitatea de 700 de grame de zahăr.

Dulceata clasica versus dulceata cu gust mai putin dulce

Dacă vorbim despre dulceața clasică, pe care toată lumea o adoră pentru că este foarte dulce și are un termen lung de păstrare, atunci, la un kilogram de căpșuni se pune un kilogram de zahăr. Această proporție conservă dulceața în mod natural, fără aditivi și oferă un gust bogat. Totuși, cei care nu doresc un gust atât de dulce, ar trebui să opteze pentru o cantitate mai mică de zahăr. În concluzie, atunci când faceți dulceață de căpșuni, țineți cont de gusturile proprii, dar și de sfaturile specialiștilor. Alegeți cu grijă căpșunile, asigurați-vă că sunt parfumate, coapte, dar ferme. Curățați-le atent de codițe și spălați-le bine înainte de a le amesteca cu zahărul. Mulți experți recomandă să lăsați căpșunile peste noapte la rece cu zahărul presărat peste ele, pentru a scurta procesul de fierbere și a menține aroma naturală și culoarea intensă.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨