Cât costă un kilogram de carne de miel pentru Paște 2025? „Oricine își poate permite o pulpiță”

Data actualizării: 17 aprilie 2025

Sâmbătă dimineață, Piața Obor din București era înțesată de oameni veniți la cumpărături, în ciuda frigului și a vântului puternic. Gospodinele au ieșit cu gândul la mesele de sărbătoare, dar și la legumele de post. Printre ele, o doamnă ne-a spus simplu:

„Nu încep încă cu mielul, că mai avem timp. Astăzi doar pentru zarzavat, că sunt în post. Iau niște lobodă să fac o ciorbică și niște dragavei. Merge cu puțin orez”.

Cu toate astea, nu s-a putut abține să nu arunce un ochi la vitrinele cu carne:

„Domle, la 35 de lei kilogramul, o să iau și eu o pulpă. O bag la cuptor cu niște cartofi și-am terminat bâlciul. Nu mai fac și ciorbă, că mergem la soră-mea, în Pantelimon”.

Carnea de miel, între 26 și 45 de lei kilogramul, în funcție de zonă și tip


Comercianții au venit pregătiți. Un panou atrăgător anunță „Miel Dobrogea, fraged și gustos, proaspăt”. Prețurile diferă în funcție de partea de miel dorită: jumătățile se vând cu 35 de lei kilogramul, dar în alte piețe, pulpa poate fi găsită și cu 26 de lei. În Piața Obor, cotletul ajunge la 45 de lei/kg, iar ceafa și pulpa din spate se vând cu 40 de lei.

Citește și:

Pentru cei care vor un miel întreg, prețul sare de 600 de lei. Un exemplar de 12-15 kilograme, la 40 de lei/kg, e gata tranșat și pregătit de cuptor. Comercianții spun că marfa este proaspătă și sacrificată recent, iar interesul e mare.

Eugen, un vânzător venit din Babadag, Tulcea, ne-a declarat:

„Prețurile nu sunt mai mari ca anul trecut, chiar dacă totul s-a scumpit, de la mâncare la transport… Dar ce să facem? Prețurile chiar sunt pentru toate buzunarele. Oricine își poate permite o pulpiță de miel pentru masa de Paște! Noi vă așteptăm cu marfă proaspătă”.

Printre cumpărători, un botoșănean a intervenit:

„La noi s-a anunțat că mieii se vând în viu cu 20-22 de lei kilogramul. Asta înseamnă că, dacă un miel are în jur de 25 de kilograme, trebuie să plătești aproximativ 500 de lei. Depinde de om, de comerciant… Dar, până la urmă, e mai convenabil să-l cumperi direct tranșat din piață”.

Un sondaj realizat recent arată că 56% dintre români își vor face cumpărăturile cu o săptămână înainte de Paște, în timp ce 18,8% s-au apucat deja. Doar 17% amână până în ultimele zile.

În ceea ce privește preferințele culinare:

  • 30,8% vor carne de miel,
  • 9,3% preferă iedul,
  • 51% nu au o preferință clară, dar intenționează să pună carne în meniu.

Controalele sanitar-veterinare au început deja în toată țara, sub coordonarea ANSVSA, cu scopul de a preveni toxiinfecțiile alimentare și de a garanta siguranța produselor din carne vândute în perioada Paștelui. Autoritățile verifică respectarea normelor în piețe, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de procesare, tranșare și magazine.

Conform comunicatului transmis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, aceste controale vizează inclusiv:

„monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară”,

dar și supravegherea transportului și vânzării produselor de origine animală, precum carne, lapte, ouă sau pește.

Tot ANSVSA anunță că vânzarea cărnii de miel se va face doar cu certificat sanitar-veterinar, iar produsele vor fi marcate corespunzător. Carnea obținută în spațiile temporare de sacrificare va putea fi vândută doar direct consumatorilor, fără a fi livrată mai departe către magazine sau restaurante.

În privința transportului și păstrării cărnii, se impun reguli clare privind igiena și temperatura optimă. Carnea sacrificată în centrele temporare va fi marcată cu o ștampilă rotundă, de 3,5 cm diametru, care include indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.

Inspectorii atrag atenția consumatorilor:

„Consumatorii sunt sfătuiți să achiziționeze produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară”, se arată în comunicat.

Consumul de carne de miel de Paște are o semnificație religioasă importantă, potrivit informațiilor publicate de curentul.md. Tradiția are origini vechi, fiind menționată în Vechiul Testament, unde sacrificiul mielului era o formă de ofrandă pentru Dumnezeu.

Simbolul a fost adoptat și de creștini, Sfântul Ioan Botezătorul numindu-l pe Iisus:

„Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”.

Această tradiție se păstrează și astăzi, iar în preajma Paștelui, carnea de miel continuă să fie unul dintre cele mai căutate produse de pe mesele românilor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨