Câte lumânări au apărut la mormântul lui Silviu Prigoană? Regretatul afacerist, originar din Ardeal, era împotriva acestui obicei: „Cât e omul în viață, lumea ține la el, îi dă de mâncare și de băut, iar când a murit nu mai contează” | EXCLUSIV

Data actualizării: 15 iulie 2025

Mormântul lui Silviu Prigoană a devenit loc de pelerinaj pentru mulți români care au dorit să-și exprime regretul prin aprinderea unor lumânări, deși regretatul om de afaceri era împotriva acestui obicei.

Moartea subită a lui Silviu Prigoană pe 12 noiembrie a surprins întreaga țară, iar înmormântarea sa a avut loc în secret, doar cei patru fii ai săi, Eduard, Maximus, Honorius și Silvius, fiind prezenți.

Motivul pentru care Silviu Prigoană era împotriva lumânărilor la mormânt


Cu toate acestea, numeroase lumânări au fost aprinse la locul de veci al lui Prigoană, în ciuda dorințelor sale din timpul vieții. Afaceristul a mărturisit că nu era de acord cu tradiția lumânărilor aprinse la morminte și a explicat cum se proceda în Ardeal, zona sa natală:

Citește și:

„La noi e Luminația, zi care se sărbătorește în fiecare an la data de 1 noiembrie, când se merge la cimitir și fiecare aprinde câte o lumânare pentru ruda lui.

Acum devin nostalgic, dar țin minte că atunci când eram copil îmi plăcea să merg la cimitir și în acea zi și dacă un mormânt nu avea lumânare aprinsă lângă cruce, luam de la cei care aveau mai multe și le puneam unde nu era.”

Silviu Prigoană sublinia că, în cultura din Ardeal, importanța unei persoane era recunoscută în timpul vieții și nu după moarte:

„(…) Eu sunt din Ardeal. Cât e omul în viață, lumea ține la el, îi dă de mâncare și de băut, iar când a murit nu mai contează. Îi aprinde o lumânare o dată pe an.”

Conform tradiției locale, pe 1 noiembrie, cunoscută ca Sărbătoarea Tuturor Sfinților în calendarul romano-catolic, se aprind lumânări și se împodobesc mormintele, iar pe 2 noiembrie se aduc omagii morților, dar pomenirea începe de pe 1 noiembrie.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨