CCR a decis. Contestația lui Călin Georgescu la decizia BEC cu privire la înregistrarea candidaturii sale, respinsă

Data actualizării: 2 aprilie 2025

Judecătorii Curții Constituționale au respins pe 2 aprilie contestația depusă de Călin Georgescu împotriva deciziei Biroului Electoral Central care i-a refuzat înregistrarea candidaturii la alegerile prezidențiale din luna mai.

Hotărârea luată de CCR este definitivă și nu mai poate fi atacată în instanță, ceea ce înseamnă că Georgescu este oficial scos din cursa pentru Cotroceni.

Contestația PMP, respinsă pentru inadmisibilitate

În comunicatul transmis de Curtea Constituțională se precizează:


„A respins contestația împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Georgescu Călin la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025”.

Decizia CCR confirmă legalitatea hotărârii BEC, care considerase că politicianul nu respectă obligația constituțională de a apăra democrația și că nu îndeplinește condițiile necesare pentru înscrierea în cursa electorală.

Citește și:

Pe lângă contestația lui Călin Georgescu, magistrații au analizat și o sesizare formulată de Partidul Mișcarea Populară. PMP a contestat o decizie BEC ce viza procedura de acreditare a delegaților partidelor care nu au reprezentanți în secțiile de votare sau în birourile pentru votul prin corespondență.

Contestația a fost respinsă ca inadmisibilă, motivul fiind că nu îndeplinea cerințele legale pentru a putea fi analizată în fond.

Toate deciziile luate în cadrul ședinței din 2 aprilie vor fi comunicate oficial Biroului Electoral Central și publicate ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Argumentele juridice care au stat la baza respingerii contestațiilor vor putea fi consultate după publicarea formei finale a hotărârilor.

Curtea Constituțională a mai anunțat că a amânat pentru data de 8 aprilie o altă decizie importantă, referitoare la obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 81/2024.

Actul normativ prevede înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.

Decizia CCR din 2 aprilie vine la aproape o lună după ce Biroul Electoral Central a respins, pe 9 martie, candidatura lui Călin Georgescu.

Potrivit reprezentanților instituției, acesta nu întrunea condițiile legale necesare pentru a candida la alegerile prezidențiale și nu respecta obligația constituțională privind apărarea democrației.

În urma acestui refuz, Georgescu a depus contestație, însă judecătorii Curții Constituționale au menținut hotărârea BEC, punând astfel capăt definitiv demersului său electoral.

Hotărârea CCR a stârnit reacții aprinse în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu.

La doar câteva ore după comunicarea oficială, mai mulți simpatizanți ai politicianului au organizat proteste în București.

Aceste manifestații au degenerat în scurt timp, iar forțele de ordine au fost nevoite să intervină. În urma intervenției, mai mulți participanți la protest au fost reținuți.

Călin Georgescu a reacționat public după respingerea candidaturii și a protestelor izbucnite în stradă. Într-un mesaj adresat celor care îl susțin, acesta a declarat:

„lovitură directă în inima democrației mondiale”

A mai adăugat că statul român comite un abuz și le-a cerut simpatizanților săi să rămână calmi și să evite orice formă de violență.

„Lupta pentru valorile în care credem trebuie să continue, dar fără ură sau confruntare fizică”

Decizia Curții Constituționale îl exclude definitiv pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezidențiale din mai 2025.

De asemenea, toate celelalte hotărâri luate de CCR în cadrul aceleiași ședințe vor deveni oficiale odată ce vor fi publicate în Monitorul Oficial, iar motivele juridice ale respingerilor vor putea fi consultate în documentele finale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨