Joia Mare, cunoscuta si sub numele de Joia Neagra sau Joia Patimilor, este o zi deosebit de importanta pentru Biserica Ortodoxa. Aceasta zi marcheaza Denia Mare, momentul in care Mantuitorul le-a spalat picioarele ucenicilor, indemnandu-i la smerenie. De asemenea, in Joia Mare se desfasoara tradiții si obiceiuri specifice, precum vopsirea oualelor in rosu si pregatirea pascei si a cozonacului pentru Sambata Mare.

In Joia Mare, gospodinele vopsesc ouale in rosu, pregatindu-se pentru sarbatoarea de Paste. Aceste oua vor fi sfintite la biserica in noaptea de Inviere. De asemenea, in aceasta zi se coace pasca si cozonacul, preparate traditionale alese pentru masa de Paste. Este o zi plina de semnificatii religioase si de respect pentru traditiile stramosesti.

  1. Nu se doarme pana seara – Conform traditiei, cei care dorm in aceasta zi vor fi lenesi si neproductivi tot anul.
  2. Se evita urzicile si otetul – Legenda spune ca Iisus a fost batut cu urzici si stropit cu otet in timpul rastignirii, motiv pentru care aceste alimente sunt interzise in aceste zile.
  3. Nu se mananca nimic pana seara – O alta traditie populara este aceea ca in Joia Mare nu se mananca nimic pana seara, in semn de respect si purificare.
  4. Femeile nu spala haine – Conform obiceiurilor stramosesti, femeile nu au voie sa spele haine in Joia Mare, a doua zi de Paste fiind cea in care se poate relua aceasta activitate.

Aceste traditii si superstitii sunt parte integranta din cultura romaneasca si aduc un plus de autenticitate si insemnatate spirituala in aceasta perioada de sarbatoare. Respectarea lor ne ajuta sa pastram legatura cu radacinile noastre si sa ne reamintim de importanta traditiilor si obiceiurilor stramosesti.

Reclamă