În tainele istoriei Transilvaniei se ascund nume de femei care au trăit pe aceste meleaguri acum 700 de ani. O cercetare recentă intitulată „Antroponimia feminină din Transilvania în secolul al XIV-lea”, realizată de Victor V. Vizauer, aduce în prim-plan informații valoroase despre cele mai frecvente nume purtate de femei în acea perioadă.

Cele mai frecvente nume feminine

Studiul analizează numele feminine din Voievodatul Transilvan, Banat, Crișana și Maramureș, în perioada 1301-1380. Spre deosebire de secolul precedent, diversitatea numelor scade semnificativ. Cercetarea identifică 402 femei cu doar 53 de nume diferite, comparativ cu secolul al XIII-lea, unde aproximativ 80 de femei purtau 65 de nume distincte.

Reclamă


Printre cele mai frecvente nume întâlnite se numără Elisabeta, Margareta, Caterina, Elena și Ana, toate inspirate din tradiția creștină. Autorul explică această alegere prin influența puternică a religiei asupra societății medievale, multe dintre aceste nume fiind asociate cu sfinte, martire sau personaje biblice.

„Numele de sfinți și martiri creștini aveau o răspândire semnificativă, datorită influenței religioase și a tradiției moștenite din primele secole creștine”, precizează autorul studiului.

Originea și distribuția numelor în funcție de statutul social

Cercetarea mai arată că majoritatea femeilor identificate aparțineau nobilimii, în timp ce un număr mai mic erau femei libere din orașe sau târguri și slujitoare. Autorul detaliază acest aspect în studiul său:

„Într-un număr mult mai mic sunt femeile libere locuitoare în orașe/târguri, urmate de cele dependente (ancilla – slujitoare, în acte). Sunt și 9 slujitoare eliberate, pe care le-am trecut la categoria femeilor libere. În cele din urmă este categoria persoanelor în cazul cărora nu este clar cărei pături sociale îi aparțin (…)”, afirmă Vizauer.

În plus, se subliniază faptul că numele creștine erau dominate de influențele Vechiului și Noului Testament, reflectând continuitatea unei tradiții care persista în toată Europa medievală.