Ce se întâmplă cu datele personale pe rețelele sociale: avocatul Cristian Sîrbu lămurește situația

În ultima perioadă, internetul a fost inundat de utilizatori care se tem pentru siguranța datelor lor personale și cer ca acestea să nu mai fie prelucrate de rețelele sociale. Unul dintre principalele subiecte de discuție este Meta, compania care deține platforme populare precum Facebook, Instagram, Threads sau WhatsApp.
Ce se întâmplă cu datele personale pe rețelele sociale?
Un mesaj care circulă intens pe Facebook este ‘Nu vreau ca Meta să îmi folosească datele personale’. Deși postarea este răspândită, aceasta nu are nicio valoare legală. Utilizatorii rețelelor de socializare par să creadă că simpla semnalare a faptului că nu vor ca informațiile furnizate către Meta să mai poată fi folosite este suficientă. În realitate, lucrurile stau diferit.
Avocatul Cristian Sîrbu a explicat care este adevărata problemă pe care utilizatorii ar putea să o aibă. Aceasta este o provocare juridică majoră, la care chiar și experții americani se chinuie să găsească soluții.
„Meta are obligația să te întrebe”
Un alt aspect discutat cu avocatul Sîrbu este dacă Meta are dreptul de a folosi fotografiile sau numele conturilor în clipuri de promovare ale produselor pe care le dezvoltă. Răspunsul este clar: NU! Meta trebuie să îți ceară acordul dacă vrea să folosească orice fel de conținut de pe pagina ta.
„Meta are obligația ca în momentul în care îți prelucrează datele să te întrebe. Aceste date personale se supun legii GDPR și chiar dacă e o platformă publică, totuși, datele tale personale trebuie să fie folosite numai cu acordul tău.”, a explicat Sîrbu.
Cum aflăm dacă datele noastre personale au fost folosite în alte scopuri?
Referitor la posibilitatea de a afla dacă datele personale au fost folosite în scopuri ascunse, avocatul a menționat că acest lucru este mai dificil de realizat. Singura modalitate ar fi să se facă o plângere penală și organele de poliție să efectueze verificări.
În contextul în care tot mai mulți utilizatori primesc mesaje de avertisment că ar fi încălcat regulile comunității Facebook și că conturile lor pot fi blocate, Sîrbu avertizează că acestea sunt de fapt scheme de fraudare. Utilizatorii sunt sfătuiți să nu răspundă mesajelor suspecte sau linkurilor dubioase.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨