Fermierii din Iași sunt asaltați de cererea de porci pentru sacrificare în vederea sărbătorilor de Crăciun, depășind numărul de animale disponibile la vânzare.

Cei care doresc să își asigure masa de sărbători caută atât porci tradiționali, cât și porci de Mangalița, faimoși pentru calitatea cărnii lor. Mihai Păltinel, un fermier local, afirmă:

Reclamă


„Anul acesta am avut în jur de 30 de porci, dintre care, la momentul actual, mai am 5 sau 6, fiecare între 90 de kilograme sau 130 de kilograme. Prețul pe kilogram este de 20 de lei în viu.”

Cererea pentru porcii de Mangalița, cunoscuți pentru beneficiile grăsimii lor, este la fel de ridicată ca pentru cei tradiționali. Vasile Palaghia, un alt fermier din Iași, explică:

„Cererea este chiar foarte mare, se caută porcii de Mangalița mult, pentru că au carnea foarte bună, foarte calitativă, comparativ cu porcul normal.”

Ion Vasilescu, un alt fermier din zonă, subliniază dificultățile întâmpinate în creșterea porcilor, menționând:

„Porcii se cresc greu, chiar foarte greu, pentru unii. Trebuie să le dai foarte multă mâncare și totul s-a scumpit acum. Dacă nu aveam grâne din cultură proprie, era greu. Eu vând porcii, anul acesta, cu 15 lei kilogramul.”

Lista informațiilor cheie:

  • Prețul porcilor variază între 15 și 25 de lei pe kilogram, în viu.
  • Porcii de Mangalița sunt preferați pentru calitatea cărnii lor.
  • Fermierii cer avansuri de 300-500 de lei la vânzare.
  • Cererea este mare atât pentru porcii de Crăciun, cât și pentru purcei vânduți după sărbători.
  • Prețul pentru porcii care depășesc 150 de kilograme poate scădea.

Ștefan Rotaru menționează un aspect notabil al tendințelor de consum:

„Purceii de primăvară se vând după Crăciun, prin ianuarie sau în primăvară, pentru că lumea vrea să îi crească, dar sunt puțin mai scumpi. Acum, toată lumea caută purcei cu slănină mai puțină, vor mai multă carne.”

Astfel, cererea pentru porcii ce vor fi sacrificați de Crăciun continuă să crească, reflectând o preferință pentru carne de calitate și tradițiile locale ale sărbătorilor.