Cernica – oaza de liniste la doi pasi de Bucuresti, cu case la preturi accesibile si scoli bune

Data actualizării: 5 iulie 2025

Cernica, o comuna din județul Ilfov, a devenit recent un magnet pentru români care doresc să scape de agitația Capitalei. În această localitate, cei care își doresc o viață liniștită într-un mediu cu standarde ridicate găsesc tot ceea ce au nevoie: școli de calitate, magazine, și mai ales, se află doar la 30 de minute de centrul Bucureștiului.

O localitate cu istorie

Localitatea Cernica se află în sud-estul Ilfovului, pe malurile Dâmboviței și este traversată de autostrada A2. Potrivit recensământului din 2021, Cernica avea 11.871 de locuitori, cu aproape 3.000 de persoane mai mult decât în 2011. Numele localității provine de la cuvântul slavon ”cernica”, ce se traduce ca ”împrejurul lacului”.

La finalul secolului XIX-lea, Cernica făcea parte din plasa Dâmbovița. În 1950, Cernica a avut parte de o schimbare semnificativă, în contextul reorganizării administrativ-teriotoriale. Cernica a ajuns în administrația raionului 23 august, subordonat orașului București, iar în această formă a stat până în 1968.


Case accesibile și un stil de viață liniștit

Prețurile accesibile la case sunt un alt factor care atrage oamenii în Cernica. De exemplu, o casă și teren de 2300 mp costă 125.000 de euro, iar un duplex ajunge la 250.000 de euro. Există și case mai ieftine, la 45.000 de euro, însă acestea necesită investiții și reparații.

Citește și:

Pe lângă casele accesibile, Cernica este recunoscută datorită atmosferei relaxante. Lacul cu același nume este una dintre principalele atracții ale zonei, fiind un magnet pentru pasionații de pescuit.

Pe listă se înscriu așezarea geto-dacică de la Tânganu, situl de la Bălăceanca și urmele mănăstirii Iezerul de lângă Căldaru.

Tot în Cernica se află și crucea comemorativă a celor căzuți în Primul Război Mondial. În ultimii ani, în comunitatea din Cernica au început să aibă loc fel de fel de evenimente. Cernica a devenit locul de desfășurare al multor festivaluri locale, precum și al târgurilor tradiționale, al concertelor și al diverselor activități recreative.

Mănăstirea Cernica – simbolul spiritual al localității

Unul dintre cele mai importante puncte de referință ale localității este Mănăstirea Cernica, veche din secolul XIV. Aceasta găzduiește o importantă comoară spirituală a localității, compusă din icoane și picturi valoroase. Însuși Nicolae Grigorescu a pictat biserica în perioada 1883- 1883.

Astfel, Cernica nu este doar o oază de liniște pentru cei care fug de agitația urbană, ci este și un loc plin de istorie. Persoanele care se mută aici vor avea ocazia să facă parte dintr-o comunitate unită de aceleași valori.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨