Cine este motociclistul italian ucis de urs pe Transfăgărășan. Gestul inconștient care l-a costat viața a fost surprins cu telefonul

Data actualizării: 4 iulie 2025

Motociclistul italian care și-a pierdut viața după ce a fost atacat de o ursoaică pe Transfăgărășan avea 48 de ani și se afla în România alături de alți pasionați de motociclete și aventură.

Tragedia a avut loc în zona Hotelului Posada, lângă barajul Vidraru, unde bărbatul și colegii săi se opriseră pentru o pauză. În acel moment, o ursoaică și cei doi pui ai ei au apărut pe marginea drumului.


Gestul inconștient care i-a fost fatal

Imaginile descoperite în telefonul motociclistului arată clar că s-a apropiat mult prea mult de animal, ignorând complet avertismentele din zonă. A început să facă poze, apoi a încercat să-i dea de mâncare cu mâna, gest care a provocat atacul ursoaicei.

Citește și:

„Se vede că acesta a oprit, a coborât de pe motocicletă și a făcut poze consecutive când ursoaica era cu puii și aceasta l-a atacat. Era la o distanță destul de aproape de urs. Se vede clar caracterul agresiv al animalului, se vede când se apropie și inconștiența tuturor turiștilor care asta fac pe Transfăgărășan. Am atras atenția de ani de zile asupra problemelor, nimeni nu ia niciun fel de măsură și suntem puși la zid”, a declarat Dragoș Ionescu, reprezentant al fondului de vânătoare.

Pe conturile de social media ale italianului, apar numeroase fotografii și filmări cu urși surprinși pe trasee montane din România, inclusiv pe Transalpina și Transfăgărășan. Obiceiul de a interacționa cu animalele sălbatice părea să fie parte din stilul lui de viață, ceea ce, în final, l-a costat viața.

Trupul acestuia a fost târât de ursoaică până într-o râpă adâncă de 70 de metri, de unde a fost recuperat cu mari dificultăți de echipele de salvare.

„Incredibil cât de greu am putut să facem extracția cadavrului. Foarte greu. Îl târâse undeva la 20 de metri și probabil urma să-l tragă mai jos. Tot timpul ne-a urmărit, ne-a atacat de câteva ori și pe noi. Noroc că am fost 30-40 de persoane. Am făcut gălăgie, am avut și domnii de la Silvic întotdeauna îndreptați cu arma către ea, era foarte agitată. Avea sânge pe la gură. Deja omorâse un om, era prada ei, hrana ei”, a povestit Dragoș Onea, de la Salvamont Argeș.

Ursoaica a fost văzută din nou în zonă chiar după ce echipa de intervenție a reușit să extragă cadavrul și să-l transporte. Conform reprezentantului ISU Argeș, Nicolae Milcă, „Ursoaica a fost văzută în preajmă și după ce vaporul a plecat cu victima. A fost zărită aproape de luciul apei”.

Prezența constantă a animalului în apropiere a sporit riscul pentru salvatori și a complicat misiunea.

Autoritățile locale s-au arătat profund indignate de lipsa de precauție a turiștilor care, în ciuda semnalelor de avertizare și a pericolului real, continuă să hrănească urșii sau să se apropie pentru fotografii.

„Ne aflăm în situația pe care o spunem de atâta timp: oamenii hrănesc urșii și le schimbă comportamentul, îi face agresivi. Este o perioadă în care este o temperatură foarte mare și animalele sunt foarte agresive. Am asistat la o chestie groaznică, un om omorât de urs. Incidentul s-a întâmplat chiar sub o pancartă ca aceasta. În momentul în care urcam spre locul incidentului, o echipă de vreo 10 motocicliști făceau același lucru: hrăneau ursul, cu copii lângă el”, a declarat Armand Chiriloiu, Șeful Direcției Silvice Argeș.

În prezent, au fost demarate cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care s-a produs atacul. Ursoaica a fost împușcată în timpul intervenției, dar nu este clar dacă a fost sau nu ucisă.

Reprezentanții fondurilor de vânătoare și ai silviculturii insistă că problema suprapopulării și a contactului constant dintre oameni și animale sălbatice trebuie tratată cu mai multă seriozitate.

Tragedia atrage din nou atenția asupra comportamentului iresponsabil în zonele unde fauna sălbatică este prezentă. Cazul motociclistului italian este un nou exemplu al riscului la care se expun cei care ignoră avertismentele și tratează cu superficialitate întâlnirile cu animalele din sălbăticie.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨