Ciovlica neagra, pasare rara din Africa si Asia, surprinsa in Romania

Recent, o specie rara de pasare, cunoscuta sub numele de ciovlica neagra, a fost surprinsa in Romania. Aceasta pasare nu este de obicei intalnita in tara noastra, avand ca habitat principal Africa si Asia. Cu toate acestea, se pare ca vremea incalzita a adus-o si in spatiul nostru.
Ce este ciovlica neagra?
Ciovlica neagra a fost observata in Romania pe 21 aprilie, in a doua zi de Paste. Pasarea a fost surprinsa in zona Vadu si in judetul Constanta. Aceasta este o specie migratoare, care isi petrece perioada de cuibarit in vestul Asiei si sezonul de iernat in sudul si centrul Africii. Prefera pajistile sau pasunile situate pe malurile lacurilor.
Penajul pasarii este inchis la culoare pe cap, pe spate si pe partea superioara a aripilor. Lungimea corpului este de 23-26 centimetri, iar anvergura aripilor este de 56-68 cm. Greutatea sa este de aproximativ 100 de grame. Un detaliu interesant este ca longevitatea acestei specii nu este inca cunoscuta.
Unde traieste ciovlica neagra?
Ciovlica neagra ajunge in teritoriile de cuibarit in lunile aprilie-mai si pleaca apoi spre sud in lunile august-septembrie. Teritoriile de cuibarit se intind de la estul Romaniei pana la limita estica a Kasakhstanului, iar cele de iernat de la Africa de Sus pana in Namibia. Pasarea se hraneste exclusiv cu insecte pe care le captureaza in zbor, rareori alegand sa se hraneasca de la nivelul solului.
Desi a fost vazuta recent in Romania, specia este una extrem de rara. Populatia europeana este foarte mica. In urma cu 30 de ani, situatia era diferita. Majoritatea populatiilor au suferit un declin major in perioada 1990-2000, ajungandu-se la un numar cu pana la 50% mai mic decat valorile initiale. Acesta este motivul pentru care pasarea poate fi vazuta in Romania foarte rar, in special in regiunea Dobrogei.
Unul dintre factorii care au contribuit la declinul speciei este folosirea insecticidelor. De asemenea, drenajul coloniilor si degradarea habitatelor au avut un impact negativ asupra numarului de exemplare. Cu toate acestea, pasarea a fost observata recent in Romania, in zona Vadu, ceea ce reprezinta un moment extrem de rar si special.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨