Coada calului tratează infecțiile urinare

Coada-calului este recunoscută ca unul dintre cele mai eficiente diuretice naturale, având efecte benefice asupra aparatului urinar. Această plantă conține bioxid de siliciu, saponine (ecvizetonină), flavonozide și uleiuri esențiale, care îi conferă proprietăți diuretice remarcabile.
Utilizările terapeutice ale cozii-calului sunt cunoscute încă din Antichitate, când romanii și grecii o foloseau ca agent hemostatic, pentru tratarea rănilor și ulcerațiilor, tuberculozei și problemelor renale.
Indicații terapeutice ale cozii-calului:
- insuficiență renală (nu în faza acută)
- pielită, cistită (se poate asocia cu frunze de merișor)
- litiază urinară cu hemoragii (datorate migrării pietrelor)
- insuficiență cardiacă
- tulburări metabolice cauzate de insuficiența renală

outdoor decorate fresh green plant
Preparatele din coada-calului nu sunt utile doar pentru afecțiunile urinare, ci și pentru bolile reumatismale, artroze și poliartrite cronice. În plus, conținutul de siliciu din această plantă ajută la întărirea oaselor și este recomandată în osteoporoză.
Coada-calului poate fi folosită sub diverse forme, precum infuzie, fiertură sau macerat la rece, și poate fi aplicată extern pentru comprese, cataplasme sau băi ale corpului.
Tratamentul cu băi locale este util pentru vindecarea pielii afectate de eczeme, ulcerații cutanate cronice și pentru stimularea circulației sangvine periferice.
Rețete de preparare:
- Infuzie de coada-calului: Se folosesc 3 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se pot bea până la 3-4 căni de ceai pe zi.
- Decoct de coada-calului: Se folosesc 100 g de plantă la 1 litru de apă. Plantele se fierb jumătate de oră, iar apa evaporată se completează cu apă proaspătă. Se beau câte 2-3 căni de ceai cald pe zi, dintre care 1 cană dimineața, iar celelalte 2 la amiază sau seara.
- Macerat la rece de coada-calului: Se pun 2 linguri de plantă într-un ibric cu 500 ml de apă. Se amestecă și se lasă la macerat de seara până dimineața, sau 10-12 ore. Apoi se strecoară și se încălzește puțin (nu se fierbe). Se administrează câte 2-3 căni de macerat pe zi.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨