Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați. În plus, fenomene periculoase precum averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină sunt așteptate în alte județe din țară. În București a fost emis un mesaj Ro-alert, iar două județe au dispus evacuarea obligatorie a locuitorilor.
Conform celei mai recente actualizări, numărul persoanelor evacuate a ajuns la 4.799, fiind vorba despre oameni din 28 de localități din patru județe. În județul Galați, 4.726 de persoane din 23 de localități au fost evacuate, în timp ce în județul Vaslui, 60 de persoane din trei localități și alte câteva din județele Brașov și Argeș au fost nevoite să-și părăsească locuințele.
Evacuări și Probleme de Trafic
În județul Galați, cursurile școlare au fost suspendate începând cu 30 septembrie în 25 de localități afectate. În condiții hidrometeorologice nefavorabile, circulația rutieră și feroviară a fost de asemenea perturbată. Drumul județean DJ 687/HD a fost afectat, iar traficul feroviar pe secția de cale ferată nr. 202 între localitățile Simeria și Petroșani a fost oprit temporar din cauza unui copac căzut pe linia de contact.
Reclamă
În cadrul eforturilor de gestionare a crizei, Apele Române Prut-Bârlad și Apele Române Siret au distribuit mii de saci de nisip pentru protejarea populației și gospodăriilor din localitățile afectate. „Menținem permanent schimbul de informații dintre echipele noastre aflate pe teren și transmitem 24 de ore din 24 către IJSU și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență astfel încât să putem interveni imediat în zonele unde situația o va impune”, a precizat un reprezentant al Apelor Române.
Situația din Capitală și Alte Județe
În București, pompierii ISU B-IF au gestionat 25 de intervenții de extragere a apei acumulate în locuințe, curți și pe străzi, precum și îndepărtarea copacilor căzuți. Acumulările mari de apă pe Bulevardul Metalurgiei și în alte puncte critice au cauzat blocaje și devieri ale traficului de autobuze.
În localitatea Popești Leordeni, subsolurile unor locuințe au fost inundate, iar în Chiajna, carosabilul s-a surpat, blocând un autoturism. Șoferii au fost sfătuiți să evite zonele afectate și să folosească rute alternative.
Pe de altă parte, în județul Sibiu, precipitațiile au provocat inundații semnificative pe strada Uzinei din orașul Cisnădie, iar în Capitală, acumulările de apă au blocat vagoanele liniilor 1, 10 și 11 în zona Podului Grozăvești.
Monitorizarea și Intervenția Autorităților
Autoritățile sunt în alertă maximă și continuă monitorizarea cursurilor de apă aflate sub coduri hidrologice. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, alături de specialiști de la Apele Române, a vizitat spațiul hidrografic Olt pentru a evalua măsurile preventive.
Pe fondul avertizărilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis recomandări pentru siguranța animalelor, subliniind necesitatea de a dezlega animalele pentru a le permite să se salveze în cazul inundațiilor.
În comuna Corni din județul Galați, grădinița locală a fost transformată în adăpost pentru persoanele evacuate. „Sunt cazate deja persoane care nu au avut unde să ducă. E cald acolo, au apă și alimente. Acolo sunt în siguranță”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Pe măsură ce situația evoluează, cetățenii sunt sfătuiți să urmărească constant informările oficiale și să respecte indicațiile autorităților pentru a asigura siguranța personală și a bunurilor.
Pentru mai multe detalii și actualizări, vizitați site-ul nostru și urmăriți-ne pe rețelele de socializare. Rămâneți în siguranță și informați!