Comisia Europeană a decis suspendarea! Este știrea momentului

Data actualizării: 3 iulie 2025

Comisia Europeană a anunțat că oprește, cel puțin temporar, aplicarea contramăsurilor planificate împotriva SUA, după ce Washingtonul a transmis că renunță, pentru moment, la introducerea unor noi tarife vamale pentru o parte dintre partenerii săi.

Decizia vine la scurt timp după anunțul președintelui american Donald Trump, care a făcut un pas înapoi în ceea ce privește taxele vamale impuse statelor din afara Chinei.


Uniunea Europeană oferă un răgaz de 90 de zile pentru dialog

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi, printr-un mesaj publicat pe Twitter, că Uniunea răspunde favorabil semnalului transmis de Statele Unite. „Vrem să dăm negocierilor o șansă”, a declarat von der Leyen. Ea a subliniat că suspendarea contramăsurilor va intra în vigoare „imediat”.

Citește și:

„Am luat notă de anunțul președintelui Trump. Vrem să dăm negocierilor o șansă. Pe când finalizăm adoptarea contramăsurilor UE cu sprijinul larg al statelor membre, le vom pune pauză timp de 90 de zile. Dacă negocierile nu sunt satisfăcătoare, contramăsurile noastre vor intra în vigoare. Munca de pregătire pentru mai multe alte contramăsuri continuă. După cum am spus în trecut, toate opțiunile rămân pe masă.”

Von der Leyen a salutat decizia președintelui american de a opri temporar impunerea tarifelor și a vorbit despre importanța unui climat economic predictibil.

„Salut anunțul președintelui Donald Trump de a pune pauză pe tarifele reciproce. E un pas important spre stabilizarea economiei globale. Condițiile clare și predictibile sunt esențiale pentru ca lanțurile de comerț și de aprovizionare să funcționeze. Tarifele sunt taxe care nu fac decât să facă rău companiilor și consumatorilor. De aceea, noi am susținut consistent un acord tarifar zero-pentru-zero între Uniunea Europeană și Statele Unite.”

Piața a reacționat prompt la semnalul pozitiv venit dinspre ambele părți ale Atlanticului. S&P 500 a urcat cu 9,5%, Nasdaq Composite cu 12,2%, iar Dow Jones a câștigat aproape 3.000 de puncte.

Creșterile au fost alimentate de vestea că SUA nu va impune, pentru moment, tarife statelor precum Uniunea Europeană, Vietnam și Africa de Sud. În schimb, China rămâne în vizorul Washingtonului, cu tarife majorate până la 125%, ceea ce păstrează presiunea asupra economiei chineze.

Chiar dacă măsurile anunțate de ambele părți sunt temporare, Bruxelles-ul a transmis că își menține strategia pe termen lung de a întări relațiile comerciale globale și de a se pregăti mai bine pentru viitoare crize.

„Uniunea Europeană rămâne angajată negocierilor constructive cu Statele Unite, cu scopul obținerii unui comerț fără fricțiuni și mutual benefic. În același timp, Europa continuă să se concentreze pe diversificarea parteneriatelor sale comerciale, pe angajarea în comerț cu țări care reprezintă 87% din comerțul global și care ne împărtășesc angajamentul față de un schimb liber și deschis al bunurilor, serviciilor și ideilor.”

Von der Leyen a adăugat că, în paralel cu dialogul extern, UE are în vedere și consolidarea Pieței Comune din interior. Comisia Europeană a început deja demersuri pentru reducerea barierelor interne care limitează circulația mărfurilor și serviciilor între statele membre.

„În sfârșit, ne concentrăm pe ridicarea barierelor în propria noastră Piață Comună. Această criză ne-a arătat un singur lucru – în vremuri incerte, Piața Comună este ancora noastră de stabilitate și rezistență. Echipa mea și eu vom continua să muncim zi și noapte să protejăm consumatorii europeni, muncitorii europeni și companiile. Împreună, europenii vor ieși mai puternici din această criză.”

Suspendarea contramăsurilor și cele 90 de zile de pauză oferite negocierilor coincid cu un moment tensionat în comerțul mondial. În ciuda acestei încetiniri a ostilităților tarifare, tarifele crescute impuse Chinei arată că Washingtonul nu renunță complet la abordarea sa dură în politica comercială.

Uniunea Europeană va continua, în paralel cu dialogul cu SUA, să pregătească și alte seturi de contramăsuri care pot fi activate rapid în funcție de evoluțiile negocierilor. Pentru moment însă, se deschide o fereastră limitată de 90 de zile în care cele două blocuri economice încearcă să-și recalibreze relația comercială pe baze mai stabile.

Decizia vine ca un semnal clar din partea ambelor puteri economice că sunt dispuse, cel puțin temporar, să lase deoparte armele comerciale și să acorde o șansă negocierilor directe. Rămâne de văzut cum vor evolua discuțiile în această perioadă critică și dacă liniștea actuală se va transforma într-o înțelegere durabilă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨