Comorile ascunse ale României: urmele istoriei aurifere din Hunedoara

Puțini dintre noi își mai amintesc de comoara ascunsă care a stat într-un loc din România, mai exact în minele de aur de la Gurabarza, Hunedoara. Acestea au produs sute de tone de aur, iar astăzi sunt închise, deși unii localnici cred că adâncurile mai ascund bogății.
Declinul industriei aurifere
Declinul s-a produs după 1990. Industria auriferă s-a prăbușit, iar în urma ei au rămas doar ruinele, mai exact minele părăsite care anterior erau intens exploatate. Cele mai bogate mine de aur din România au funcționat în zona Barza – Musariu din Hunedoara. Astfel, pădurile de aici care acoperă munții mai ascund și alte zeci de intrări în subteran, folosite cu decenii în urmă de mineri.
Comoara încă există?
Deși timpul a trecut și poate mulți cred că totul a fost uitat, unii localnici nu au renunțat atât de ușor. Multe dintre vechile intrări în mine au fost zidite, dar mulți oameni continuă să caute aur în subteran.
„Au spart pereții și porțile de beton ale galeriilor, făcându-și loc cât să intre pe burtă, ori pe deasupra lor, în munte. Unele erau însă prăbușite sau inundate, astfel că efortul celor care au scotocit după aur putea fi zadarnic. Aurul l-au căutat pentru că se spune că atunci când minele au fost închise, au fost zidite și lăsate așa filoane de aur masiv, ca rezerve de aur la nevoie”
, povestește un fost muncitor de la Mina Musariu. Și se pare că nu doar românii sunt interesați de ce se află aici. Inclusiv spanioli au ajuns în zonă. De asemenea, mai sunt persoane care deși nu găsesc aur, sunt interesate de instalațiile de cupru din mine ori de șinele existente. Astfel, se pare că în continuare, în munți există o comoară uriașă la care doar unele persoane pot ajunge. Minele întreprinderii Barza au fost închise până la mijlocul anilor 2000. Odată cu ele, peste 6.000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă. Totuși, cei care au lucrat acolo și nu numai mai speră însă că poate să găsească aur.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨