Conacul Mocioni din Foeni, o poveste de 272 de ani restaurată cu 2,4 milioane de euro

Conacul Mocioni din Foeni, construit în anul 1750, a fost adus la viață după doi ani de restaurări intense. Lucrările de modernizare, care au costat peste 2 milioane de euro, au transformat conacul într-un spațiu spectaculos pentru expoziții, conferințe și activități educaționale.
Proiectul de reabilitare a fost implementat de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu North Consulting din Islanda și Asociația Miltonia. Finanțarea a venit prin fonduri SEE din Norvegia, Islanda și Liechtenstein, în cadrul Programului Ro-Cultura.
Restaurarea conacului Mocioni
Lucrările de modernizare au început în ianuarie 2023, cu o finalizare programată inițial pentru 30 aprilie 2024. Cu toate acestea, firma de construcții responsabilă cu renovările a solicitat o amânare până în toamna anului trecut, invocând dificultăți întâlnite pe șantier. Consiliul Județean Timiș, proprietarul conacului, a finanțat restul lucrărilor.
„Atunci când am preluat mandatul de președinte al CJ Timiș, am spus că acest obiectiv va fi unul dintre cele prioritare, pe care ne vom concentra să fie finalizat astfel încât să beneficiem de un astfel de conac și să nu pierdem finanțarea externă. Jumătate din sumă a fost asigurată de CJ Timiș, iar cealaltă jumătate a fost finanțată din fonduri norvegiene, cu sprijinul Ministerului Culturii.”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Lucrările de restaurare a conacului au inclus pavajul din cele două curți, amenajarea spațiilor verzi, împrejmuirea conacului și restaurarea scării interioare din lemn. În plus, scările de marmură, descoperite abia pe parcursul intervențiilor, vor fi refăcute. Un spațiu de cazare și o bucătărie profesională vor fi amenajate la mansarda conacului. Lucrările rămase vor fi finalizate anul acesta sau anul viitor.
Conacul Mocioni, un centru cultural de importanță euroregională
Conacul Mocioni urmează să devină un centru cultural de importanță euroregională, întrucât localitatea Foeni se află la granița cu Serbia. Acolo se află un punct de trecere a frontierei prin care schimburile culturale vor fi facilitate.
În interiorul conacului, vizitatorii vor găsi o zonă de muzeu cu mobilier autentic, o bibliotecă digitală dotată cu o masă interactivă și o expoziție temporară a artistului Silviu Oravitzan. În viitorul apropiat, o cafenea culturală își va începe activitatea.
Conacul Mocioni este una dintre cele mai vechi clădiri din județul Timiș. A fost construit în anul 175o pentru a servi ca reședință a familiei nobiliare Mocioni. După instaurarea regimului comunist în România, conacul a fost naționalizat și a funcționat ca CAP, baie comunală, grădiniță, depozit, chiar și ca sifonărie sau sală de sport. După 1990, la subsolul conacului, a funcționat o discotecă. Ulterior, clădirea a devenit cămin cultural.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨