Condimentul adorat de romani care poate deveni periculos in exces

Data actualizării: 9 aprilie 2025

Condimentul pe care multi romani il folosesc in diferite retete poate deveni periculos. Desi are un gust unic, cercetatorii au aflat cateva detalii extrem de interesante despre el.

Condimentul care devine periculos

Cand vine vorba de prepararea mancarurilor, unele condimente pot face diferenta. Acestea schimba complet gustul preparatelor noastre, iar uneori poate ni se pare ca fara ele nu mai sunt la fel.

Fie ca vorbim despre sare, piper, ori boia, fiecare in parte are aromele sale. Exista insa si condimente cu arome mai puternice, care sunt utilizate in cantitati mici si au un gust specific. Condimentul care devine periculos e unul dintre ele.


S-ar parea ca atunci cand este consumat in exces, el poate cauza anumite probleme de sanatate. Este vorba despre turmeric, un condiment aparte.

E folosit de mii de ani in bucatarie si are beneficii uimitoare pentru organism. Lucrurile se schimba insa in momentul in care se fac excese. Cercetatorii au efectuat un studiu in 2022, care mai apoi a fost publicat in American Journal of Medicine.

Citește și:

Ce au aflat cercetatorii despre turmeric

Rezultatele au aratat ca exista o legatura intre consumul constant de turmeric si bolile de ficat. Mai exact, in cadrul studiului, expertii au identificat 16 cazuri in care ficatul a avut de suferit dupa consumul acestui condiment.

Desi mai e nevoie de cercetari suplimentare pentru a afla mai multe detalii, condimentul a fost catalogat ca fiind periculos, daca e consumat des, dar si in cantitati mari. Daca alegi insa sa il folosesti din cand in cand, in cantitati moderate, de bucuri doar de beneficiile lui.

Si totusi ce beneficii are turmericul? In primul rand ajuta la regenerarea pielii. De asemenea, are efecte antiinflamatoare si antioxidante puternice. Totodata, reduce disconfortul abdominal si, evident, da un gust aparte mancarurilor noastre.

La fel ca si in cazul altor condimente insa, moderatia este cheia. Astfel, este bine sa nu facem excese si sa ne rezumam la cantitati cat se poate de mici. In acest mod ne vom bucura doar de beneficiile sale si eliminam posibilele reactii adverse.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨