Conferință despre Rugul Aprins la Mănăstirea Antim în weekendul 3 – 4 mai 2025

Data actualizării: 2 mai 2025

În weekend-ul 3 – 4 mai 2025, la Mănăstirea Antim se anunță un eveniment deosebit de important. Locașul de cult va găzdui o conferință despre Rugul Aprins, mișcare isihastă de care se leagă viața unui sfânt major pentru ortodoxie.

Importanța Mișcării Rugul Aprins

Evenimentul va debuta vineri, 2 mai 2025, ca parte a unei serii de manifestări culturale dedicate canonizării Sfântului Sofian. Conferința, intitulată “Importanța mișcării isihaste Rugul Aprins”, va avea loc în biserica Mănăstirii Antim, Paraclis patriarhal, începând cu ora 18:00. Vor lua cuvântul personalități marcante ale vieții religioase, precum Arhid. prof. dr. Ioan Ică Jr., pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, arhim. Mihail Stanciu și prof. Marius Vasileanu.

Evenimente ulterioare

În cadrul seriei de evenimente dedicate Sfântului Sofian, următoarea manifestare este programată pentru data de 16 mai, urmând apoi alte două pe 6 iunie și 20 iunie 2025. Highlight-ul seriei va fi un Simpozion internațional, programat pentru luna septembrie, unde va fi disponibilă și o expoziție de fotografie cu Sfântul Sofian.


Proclamarea locală a canonizării sale are loc atunci, după cum informează basilica.ro

Este de menționat că Sfântul Sofian de la Antim este primul Sfânt Ortodox care a trăit în acest secol. Canonizarea sa va avea loc cu prilejul Centenarului Patriarhiei Române, împreună cu alți 15 mărturisitori și duhovnici din secolul 20.

Citește și:

Sfântul Sofian Boghiu, născut pe 7 octombrie 1912, la Cuconeștii Vechi, județul Bălți, gubernia Basarabia, Imperiul Rus, a fost un mare duhovnic ortodox, dar și pictor bisericesc român. A fost membru al “Rugului Aprins”, fiind deținut politic în perioada 1958 – 1964. A decedat pe 14 septembrie 2002, la vârsta de 89 de ani, la Mănăstirea Antim.

Mănăstirea Antim, situată în București, este un monument istoric, ctitorit de către marele ierarh Antim Ivireanul și ridicată în perioada 1713 – 1715, pe locul unde se afla o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, unde se păstra Mirul.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨