Controversa piesa Proorocul Ilie de la TNB inspirata de profetul polonez Eliasz Kimowicz

Data actualizării: 1 aprilie 2025

Proorocul Ilie, piesa care a stârnit numeroase comentarii și reacții, este bazată pe o poveste reală, cea a profetului polonez Eliasz Kimowicz. Aceasta a fost descrisă ca o „apocalipsă a umanității” de dramaturgul polonez Tadeusz Słobodzianek, autorul piesei.

Povestea profetului Kimowicz

Totul a început într-un sătuc de la granița Poloniei cu Belarus, unde Eliasz Kimowicz, un simplu țăran ortodox, a început să susțină că are puteri miraculoase și capacitatea de a prezice viitorul. În 1929, acesta și-a ridicat o biserică în satul natal, iar în urma viziunilor sale, a înființat o nouă așezare numită Wierszalin. Acest loc a devenit repede un adevărat Noul Ierusalim, atrasând sute de persoane și mii de pelerini.

Controverse și probleme

Însă succesul de care s-a bucurat Kimowicz, precum și faptul că s-a autoproclamat profet, i-au adus destule probleme cu autoritățile și reprezentanții bisericii. În cele din urmă, membrii cultului său au ajuns să îl considere o reîncarnare a lui Iisus Hristos și au propus ca acesta să fie răstignit pentru a salva lumea. Kimowicz a refuzat, iar reputația lui a avut de suferit. Din acel moment, mișcarea lui a început să-și piardă din forță.


În 1939, Kimowicz a fost arestat de armata rusă și internat într-un spital de psihiatrie. Unii dintre membrii sectei au rămas în pădure ani de zile, sperând că liderul lor se va întoarce într-un mod miraculos. Moartea lui Klimowicz rămâne încă un mister, existând mai multe teorii referitoare la aceasta.

Citește și:

Povestea lui Kimowicz a continuat să existe și după moartea acestuia, fiind preluată de un fost adept al său, Paweł Bielski, care a încercat să resusciteze cultul sub conducerea sa. Însă spre finalul vieții s-a întors acasă, iar în 1954 a murit împărtășit de un preot catolic.

Astăzi, ruinele așezării Wierszalin continuă să atragă interesul istoricilor și turiștilor, în ciuda accesului extrem de dificil până la respectivul loc. În schimb, povestea a fost documentată de dramaturgul Tadeusz Słobodzianek, care a folosit-o la piesa Proorocul Ilie.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨