Crește salariul minim, dar și cheltuielile angajatorilor

De la 1 iulie 2024, salariul minim brut va crește cu 300 de lei, ajungând la 3.700 de lei. Într-un context în care taxele și impozitele se anunță a fi majorate din 2025, antreprenorii avertizează că această măsură va accentua povara fiscală și va afecta veniturile angajaților.
Opinia Antreprenorilor din Iași
Antreprenorii din Iași susțin că, deși salariul minim pe economie crește, angajatorii vor trebui să plătească mai multe taxe. „Se mărește cu 300 de lei neimpozabil, dar dacă se depășește plafonul de 4.000 de lei, se impozitează tot. Deci vor scădea veniturile angajaților”, afirmă Mircea Mihăilescu, antreprenor.
Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est, subliniază că guvernanții nu sunt în stare să își regleze cheltuielile și că balanța cheltuieli-venituri este debalansată total. El atrage atenția asupra faptului că „fiscalitatea e foarte mare pe forța de muncă. Patronul, cu mult drag, ar da mai mulți bani angajatului.”
Impredictibilitatea Legislativă și Impactul asupra Microîntreprinderilor
Schimbările din sistemul fiscal și creșterea salariului minim aduc, potrivit antreprenorilor, și o stare de impredictibilitate legislativă, care a devenit deja tipică României. Tiberiu Stoian, fondator al Exonia, Fabrica de ambalaje Exonia, subliniază implicațiile majore ale acestor modificări:
- Costuri salariale mai mari: Microîntreprinderile vor trebui să găsească resurse pentru a acoperi aceste noi costuri.
- Ajustări în sistemele de calcul salarial: Antreprenorii trebuie să opereze modificări în sistemele de calcul salarial.
- Planificare atentă și adaptabilitate: Este necesară o planificare atentă pentru a face față noului impact asupra costurilor și proceselor de salarizare.
Stoian declară că „Creșterea salariului minim brut pe economie nu generează un impact în costurile fabricii de ambalaje Exonia, având în vedere că toate salariile au deja un cuantum superior plafonului stabilit prin salariul minim. În concluzie, această majorare va impune adaptări și planificare atentă pentru antreprenori.”
Prognoza pentru 2025: Creșterea Taxelor și Impozitelor
În 2025, se anunță creșterea taxelor și impozitelor, inclusiv pe cele plătite pentru terenuri și case. Analiștii estimează că impozitele ar putea fi chiar de trei ori mai mari decât în prezent, dat fiind că se vor calcula în funcție de valoarea de piață a bunului respectiv. Proprietarii apartamentelor din orașele mari vor fi cel mai probabil afectați.
Eliminarea Excepțiilor Fiscale
Eliminarea excepțiilor fiscale a fost prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, cei care activează în domeniul IT și au posibilitatea de a fi scutiți de contribuția la Pilonul 2 sau cei care lucrează în agricultură sau construcții și beneficiază de salarii minime diferite vor fi afectați de modificările fiscale. De asemenea, creșterea salariului minim pe economie aduce noi poveri fiscale pentru antreprenori.
Această creștere a salariului minim și modificările fiscale anticipate reprezintă provocări semnificative pentru antreprenori, care vor trebui să găsească soluții pentru a se adapta noilor condiții economice.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨