Cultivarea cartofilor pe verticala: metoda grădinarilor experimentați pentru o recoltă de 100 kg pe metru pătrat

Data actualizării: 28 iunie 2025

Grădinarii cu experiență au găsit soluția ideală pentru a obține recolte record pe suprafețe reduse de teren. Chiar dacă poate suna utopic, unii dintre ei se laudă deja cu 100 de kilograme de cartofi pe doar 1 metru pătrat de teren. Soluția nu doar că este salvatoare de spațiu, dar este și inovativă.

Cultivarea cartofilor pe verticală

Potrivit unui grădinar american, cea mai bună variantă pentru cei care nu dispun de mult spațiu este cultivarea cartofilor pe verticală. Punerea în aplicare a acestei metode presupune puțină îndemânare și pasiune.


Pentru a pune în aplicare soluția propusă de grădinarii cu experiență, ai nevoie de cartofi de sămânță, 24 de scândurele lungi de un metru și late de 20 cm și 4 stâlpi subțiri de 1.2 m înălțime. Nu trebuie să uiți nici de cuie pentru fixare. Vei începe prin a construi baza culturii din cei 4 stâlpi fixați în colțuri.

Apoi, trebuie să alegi cu grijă solul în care urmează să plantezi cartofii. Un sol fertil te va ajuta să obții recolta bogată mult visată. Ulterior, ”lădița” se pune pe sol și se umple cu pământ. Cartofii se pun în pământ, la 10 cm adâncime. Când cartofii ating 30 cm înălțime, fixezi un nou rând de scânduri pe stâlpii deja existenți. Procesul poate fi repetat până se ajunge la 6 etaje.

Citește și:

Avantajele agriculturii pe verticală

În cazul cartofilor, dar și în cazul altor legume, agricultura pe verticală reprezintă cea mai bună metodă de economisire a spațiului. Agricultura pe verticală poate fi pusă în practică atât în mediul rural, cât și în cel urban. În plus, datorită structurilor verticale, producția va fi mereu una generoasă.

Agricultura pe verticală presupune un consum redus de apă. Dacă vorbim despre cele mai inovative structuri, acestea se bazează pe sisteme hidroponice sau aeroponice, care au un consum de apă cu 95% mai mic decât agricultura clasică. Cu alte cuvinte, apa este reutilizată în mod eficient.

Unul dintre cele mai mari avantaje pentru grădinari este producția constantă. Indiferent de anotimp, acest tip de agricultură permite recolte multiple pe tot parcursul anului.

Beneficiile consumului de cartofi

Ani la rând, cartoful a fost asociat cu alimentația nesănătoasă. În realitate, această legumă are o mulțime de beneficii pentru organism, mai ales dacă este consumată echilibrat și corespunzător. Mai exact, fără a fi prăjită excesiv.

Cartoful este o sursă bogată de carbohidrați complecși, ceea ce înseamnă că oferă energie organismului. Cartofii conțin vitamina C, B6, potasiu, magneziu, zinc și fier, minerale esențiale pentru susținerea sistemului imunitar, pentru funcționarea creierului și pentru reglarea tensiunii arteriale.

Cartofii mov și roșii sunt bogați în flavonoide, carotenoizi și acizi fenolici, care previn îmbătrânirea prematură și combat stresul oxidativ. De asemenea, coaja cartofului are fibre, contribuind la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Nu în ultimul rând, cartoful este o legumă cu un indice de sațietate ridicat. Consumat echilibrat, acesta menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Astfel, vei simți tot mai rar nevoia de a consuma alimente ”interzise”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨