Cultivarea castraveților timpurii pentru o recoltă bogată: Sfaturi de la grădinarii experimentați

Data actualizării: 25 aprilie 2025

Primăvara este sezonul preferat al grădinarilor pentru cultivarea legumelor. Scopul principal este acela de a se bucura de o recoltă bogată. Pentru a stimula legumele să crească și să rodească, grădinarii experimentați apelează la anumite trucuri, pe care le pun în aplicare în fiecare an.

Secretul unei recolte bogate de castraveți

Castraveții sunt o prezență constantă în grădinile din România. Aceste legume nu sunt deloc pretențioase, însă, dacă vrei să te bucuri de recolte ca în reviste, trebuie să acorzi importanță câtorva aspecte, cum ar fi particularitățile de creștere și solul. Doar așa vei reuși să te bucuri de rezultatele dorite.

„Semințele joacă un rol important. Calitatea lor este esențială, iar grădinarii cu experiență recomandă hibrizii partenocapici timpurii, care se pot cultiva atât în solarii, cât și în sere.”

Condiții esențiale pentru o recoltă bună

Castraveții iubesc căldura. Potrivit grădinarilor cu experiență, semințele trebuie tratate cu soluție biofungică. Sunt recomandate preparatele pe bază de bacil de fân sau trichodermă, care cresc imunitatea răsadurilor viitoare. În soluția respectivă, semințele trebuie să stea în jur de o oră, după care fie sunt semănate, fie sunt păstrate într-o cârpă umedă de bumbac.


Cel mai bun sol pentru castraveții timpurii este cel bogat în materie organică. Tocmai de aceea, trebuie să acorzi importanță pregătirii lui. Cel mai bine este să amesteci turbă dezoxidată și mraniță în proporții egale. Pentru ca substratul să mențină mai multă vreme umiditatea, poți adăuga aproximativ 10-15%: perlit, vermiculit.

Citește și:

Castraveții iubesc căldura, așa că trebuie să păstrezi o temperatură optimă a solului și a aerului. Potrivit grădinarilor, recipientele cu semințe trebuie să fie păstrate într-un loc unde temperatura atinge 24-26°C.

Foarte importantă pentru castraveții timpurii este și lumina. Primăvara, când ziua nu este foarte lungă, răsadurile au nevoie de minim 14 ore de lumină. Sunt recomandate lămpile fluorescente de uz casnic sau fito-lămpile. Acestea nu consumă multă energie și oferă răsadurilor lumina de care au nevoie.

Răsadurile de castraveți timpurii au nevoie de fertilizare și de irigare corespunzătoare. Cele mai bune sunt îngrășămintele care se dizolvă ușor în apă sau cele organice lichide, care se găsesc la magazinele de specialitate. Grădinarii cu experiență recomandă îngrășămintele care conțin azot în formă nitrică (NO3).

Unul dintre cei mai importanți pași finali este cel al formării tulpinii plantei. Pentru ca planta să se focuseze pe dezvoltarea fructelor, este important ca lăstarii laterali să fie ciupiți. Dacă aceștia nu sunt îndepărtați la timp, planta crește mult vegetativ, aerul nu circulă corespunzător și apar dăunătorii.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨