Cum arata acum Gabriela, romanca vanduta de Nicolae Ceausescu?

Data actualizării: 2 aprilie 2025

În 1970, Jean-Bedel Bokassa, președintele Republicii Centrafricane, a ajuns la București pentru a întreprinde o vizită oficială. A avut o întâlnire apropiată cu Nicolae Ceaușescu, președintele României, cu care a legat o prietenie rapidă.

La scurt timp după vizită, Bokassa i-a cerut lui Ceaușescu un favor neobișnuit: să-i trimită în Republica Centrafricană o româncă pe care o remarcase în timpul șederii sale în capitala României.


În schimbul acestei femei, Bokassa a promis o recompensă substanțială, 10% din producția de diamante a țării sale, o ofertă care l-a convins pe dictatorul român să accepte cererea.

Citește și:

Viața alături de un dictator african

În scurt timp, Gabriela Drâmbă, o tânără româncă, a fost aleasă pentru a fi trimisă la Bokassa. Aceasta a ajuns în Africa și s-a căsătorit cu președintele, dar căsnicia nu a fost una ușoară. Gabriela a trăit timp de trei ani în Republica Centrafricană, iar în acest timp a fost martora unui stil de viață extravagant al fostului dictator.

Cu toate că Bokassa era cunoscut pentru numeroasele sale căsnicii și copii, dar și pentru reputația sa de „canibal”, Gabriela a insistat că fostul ei soț nu ar fi fost astfel.

„Soțul meu s-a purtat foarte frumos. N-a ridicat niciodată mâna la mine, nu m-a jignit,”

a spus ea, explicând totodată că nu a dorit decât să se întoarcă acasă, în România.

Gabriela a descris viața la palatul din Republica Centrafricană, unde „aveam maimuțe, multe animale exotice” ținute în țarcuri. Totuși, în ciuda acestei atmosfere de lux, tânăra româncă s-a simțit captivă într-o relație din care dorea să scape.

„Îmi doream să mor,”

a mărturisit Gabriela, adăugând că a fost nevoită să-i ceară soțului să o lase să se întoarcă acasă. Teama unui scandal diplomatic l-a determinat pe Bokassa să accepte divorțul, mai ales că urma să fie încoronat împărat, iar o astfel de tensiune ar fi fost dăunătoare imaginii sale. Gabriela a reușit să obțină ceea ce își dorea și s-a întors în România, în ciuda relației tumultoase.

Desigur, Jean-Bedel Bokassa a avut o carieră plină de controverse, iar în 1979, la câțiva ani după divorțul lor, a fost detronat. Acesta fusese președinte al Republicii Centrafricane înainte de a se autoproclama „împărat” al țării, un titlu pe care l-a menținut până în momentul în care regimul său a fost răsturnat.

Mai mult decât atât, între 11 și 16 iulie 1970, a avut loc o vizită istorică a acestuia la București, iar între 16 și 18 martie 1972, Nicolae Ceaușescu a întreprins o vizită de răspuns în Republica Centrafricană. Aceasta a fost o perioadă semnificativă în cadrul relațiilor dintre cele două regimuri, care a condus la acorduri precum cel de trimitere a Gabrielei în Africa. Totuși, chiar și după toți acești ani, întrebarea despre „canibalismul” lui Bokassa rămâne un subiect controversat, iar Gabriela refuză să-l accepte ca pe un aspect adevărat al vieții sale alături de dictatorul african.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨