Cum faci cea mai gustoasa friptura de miel. Cu ce trebuie unsa carnea si cat trebuie tinuta la cuptor

Data actualizării: 27 martie 2025

Friptura de miel, nelipsită de pe mesele de Paște, iese cu adevărat gustoasă doar dacă sunt respectați câțiva pași esențiali. Secretul rețetei descrise de gastronomul Radu Anton Roman nu stă doar în ingrediente, ci și în modul în care este tratată carnea înainte și în timpul gătirii.

Preparatul e detaliat în volumul „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” și promite o friptură suculentă, fragedă și rumenă.

Cu ce trebuie uns mielul ca să capete gust și crustă aurie

Pentru început, carnea de miel trebuie curățată temeinic, însă fără a fi spălată cu apă. Se folosește o cârpă uscată pentru exterior, iar pentru interior se șterge cu un șervet înmuiat în apă cu oțet.


După această etapă, se pisează o căpățână de usturoi și se amestecă bine cu sare și piper. Acest mix aromat se folosește pentru a freca toată carnea, urmând ca mielul să fie uns complet cu ulei.

Citește și:

Ingredientele necesare includ:

  • 1 tavă mare
  • miel între 6 și 8 kilograme, fără cap, gât, măruntaie și partea inferioară a picioarelor
  • sare și piper
  • 200 ml ulei
  • 200 g unt
  • 2 pahare de vin alb
  • 6 până la 10 coronițe de usturoi verde
  • 1 căpățână de usturoi vechi

După ce a fost uns și condimentat, mielul se pune într-o tavă în care s-au adăugat în prealabil uleiul și untul. Tava se introduce într-un cuptor deja încins.

„Când grăsimea începe să sfârâie, se pune mielul în tavă, cu spinarea în sus.”

Primele minute sunt decisive pentru formarea crustei, așa că focul trebuie să fie intens la început.

Un detaliu important în reușita fripturii este ungerea frecventă cu grăsimea din tavă. Acest pas trebuie repetat constant timp de o oră, ca mielul să nu se usuce și să rămână fraged.

După ce carnea capătă o crustă bine conturată, se adaugă vinul alb direct peste ea. Apoi se presară usturoiul pisat și se așază coronițele de usturoi verde deasupra. Totul mai stă în cuptor încă 10 minute.

„Este foarte important să ungi friptura de miel frecvent cu grăsimea din tavă, pentru a menține carnea suculentă și a o face mai gustoasă.”

„După ce coaja de pe carne s-a format, se toarnă vinul alb peste miel, iar acest lucru va ajuta la obținerea unui sos bogat și aromat.”

„Se presară usturoiul pisat peste carne și se adaugă coronițele de usturoi verde pentru un plus de savoare.”

Timpul total de coacere variază între 2 ore și jumătate și 3 ore, în funcție de mărimea bucății de miel și puterea cuptorului.

În tot acest timp, friptura trebuie verificată și stropită din 30 în 30 de minute cu sosul propriu din tavă. Doar așa carnea va rămâne moale și bine pătrunsă.

„Friptura de miel trebuie ținută în cuptor timp de aproximativ 2,5 – 3 ore, în funcție de dimensiunea cărnii și temperatura cuptorului.”

„La fiecare 30-40 de minute, asigurați-vă că o ungeți bine cu grăsimea din tavă pentru a preveni uscarea.”

Temperatura de coacere are și ea un rol important în reușita fripturii. În prima parte, cuptorul trebuie să fie bine încins, între 200 și 220 de grade Celsius.

După aceea, focul se reduce la 150-160 de grade pentru ca interiorul cărnii să se gătească uniform și lent, fără să se ardă la exterior.

„În prima fază a coacerii, mențineți un foc mare (200-220°C), iar ulterior reduceți temperatura la 150-160°C pentru a coace carnea uniform și a o menține suculentă, scriu cei de la Adevărul.”

Ultimele 10 minute din rețetă sunt dedicate aromelor finale. Carnea, deja rumenită și fragedă, este parfumată de usturoiul verde care, împreună cu vinul evaporat și sucul de carne, formează un sos gros și gustos.

În acest punct, friptura trebuie să fie ușor de desfăcut cu furculița, iar mirosul din bucătărie devine intens.

Rețeta recomandată de Radu Anton Roman este simplă, dar eficientă, iar respectarea fiecărui pas asigură o friptură de miel care se potrivește perfect cu mesele în familie sau ocaziile speciale.

Tot ce trebuie este răbdare și grijă la detalii, în special la ungerea constantă și reglarea temperaturii din cuptor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨