Cum influențează consumul televizorului factura la curent și cum putem reduce costurile

Te-ai întrebat vreodată cât curent consumă televizorul din locuința ta? Televizorul, nelipsit din casele românilor, influențează factura la curent. Află cât plătești, de fapt, pentru consumul lui!
Ce factori influențează consumul de curent al televizorului
Consumul televizorului este influențat de mai mulți factori. Pentru a-ți da seama dacă TV-ul tău este sau nu un consumator mare de energie, trebuie doar să verifici eticheta de eficiență energetică. Din 2021, Uniunea Europeană a introdus etichetele de eficiență energetică de la A la G, ultimul prag fiind cel mai puțin eficient.
Un alt factor care influențează consumul de curent al televizorului este diagonala ecranului. Astfel, un televizor cu o diagonală mai mare de 127 cm va consuma mai mult curent decât televizoarele mici, sub 80 cm. De menționat este și faptul că nivelul de luminozitate joacă un rol esențial. Cu cât luminozitatea este mai crescută, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mare.
Cât curent consumă televizorul pe zi
În general, televizorul nu este folosit non-stop, ci doar câteva ore pe zi. De exemplu, pentru a afla cât consumă un televizor pe zi, ne putem raporta la o utilizare de 8 ore. La un consum mediu de 80 W, echivalentul a 0.08 kWh, în 8 ore de utilizare, televizorul consumă 0.64 kWh. Lunar, asta se traduce în 19.2 kWh.
În contextul actualelor tarife de pe piața energetică, care ajung la 1.44 lei/kWh, consumul lunar al televizorului ajunge la 28 lei. Cu alte cuvinte, vei plăti dublu față de cât obișnuiau să plătești până acum.
Dacă te întrebi cât plătești dacă lași televizorul pornit non-stop, consumul său de energie ajunge la 1.92 kWh pe zi, adică 58 kWh pe lună. În contextul tarifelor actuale, un televizor care funcționează non-stop aduce 83 de lei în plus facturii la energia electrică.
Cum poți să reduci consumul de energie electrică al televizorului
În primul rând, ar trebui să te obișnuiești să pornești televizorul doar atunci când te uiți la el. Dacă nu te uiți la el și doar îl folosești ca zgomot de fundal, consumul de curent se poate dubla.
De asemenea, dacă vorbim de modelele mai noi de televizoare, acestea au moduri special concepute pentru a reduce consumul de energie. De exemplu, activarea modului ”Eco” ajustează luminozitatea și oprește TV-ul după un anumit timp de inactivitate.
De folos îți va fi și o priză cu întrerupător. Aceasta este special concepută pentru a reduce consumul de energie al electronicelor atunci când sunt în modul standby. Deși consumul de energie înregistrat în modul standby nu este unul ridicat, tot se resimte pe factura la curent.
Nu în ultimul rând, poți reduce consumul de energie electrică făcând o investiție inteligentă. Și anume, schimbându-ți actualul televizor cu unul din clasele A sau B. Chiar dacă va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar, în timp, ți se va demonstra că ai făcut cea mai bună alegere.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨