Cum putem menține mintea ascutită pe măsură ce înaintăm în vârstă cu ajutorul a 6 alimente

Data actualizării: 12 mai 2025

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, dorința de a ne păstra mintea ascutită și ageră devine tot mai puternică. Pentru a ne susține acest obiectiv, specialiștii au identificat șase alimente esențiale, bogate în antioxidanți, care protejează celulele creierului.

Alimentele care susțin memoria și îmbunătățesc concentrarea

Produsele care susțin memoria și îmbunătățesc concentrarea sunt numeroase. Totuși, experții din domeniul medical sunt de părere că șase dintre acestea sunt ideale pentru a te bucura de o minte ageră o perioadă cât mai lungă. Nutriționiștii le recomandă oamenilor pentru că sunt pline de antioxidanți și au multiple beneficii pentru sănătate, după cum transmite medicul neurolog Pooj Anand.

Legumele cu frunze verzi, prietenul creierului

Primul aliment care nu lipsește de pe lista sa constă în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza. Acestea sunt văzute drept cel mai bun prieten al creierului, fiind unele dintre cele mai puternice stimulente ale acestuia. În plus, au acid folic și vitamina K care susțin plasticitatea creierului și a retenției memoriei.


Broccoli este un alt produs verde perfect pentru sănătate. Conține glucosinolați, compuși care pot încetini descompunerea acetilcolinei, o substanță chimică a creierului esențială pentru învățare și concentrare.

Citește și:

Fructele de pădure trebuie neapărat să se găsească zilnic în meniu. Pentru o minte ascuțită se pot consuma afine, căpșuni sau suc de rodie.

Nucile, semințele și ciocolata neagră

De asemenea, pe lista specialistului se mai află nucile și semințele. Acestea sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, antioxidanți, fibre, vitamine și minerale. Mai mult, scad colesterolul și trigliceridele, reduc inflamațiile și riscul de atac de cord.

Ciocolata neagră și roșiile se numără, de asemenea, printre alimentele care sunt perfecte pentru o minte ascuțită. Cercetătorii sunt de părere că ciocolata neagră este bogată în flavonoide ideale creierului. În schimb, roșiile au licopen care pot oferi un sprijin cognitiv suplimentar.

Medicul recomandă oamenilor să consume în mod constant legume colorate și grăsimi sănătoase. În această categorie intră morcovii, cartofii dulci și alte legume portocalii care sunt pline de betacaroten, numai bun pentru funcția cerebrală. În aceeași notă, expertul îi îndeamnă pe toți să pună în farfurie struguri. Fructul are rolul de a stimula puterea creierului, ajutând la reducerea stresului oxidativ în creier și la promovarea unui flux sanguin sănătos în creier. Pentru a avea o minte ascuțită ar fi bine să se consume struguri din soiurile negre. Aceștia sunt bogați în resveratrol, un antioxidant cunoscut pentru potențialele sale beneficii cognitive.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨