Cum să detectezi dacă carnea păstrată în frigider este alterată – sfaturi utile pentru o alimentație sănătoasă

Data actualizării: 28 iunie 2025

Fie că este vorba de carnă crudă sau gătită, atunci când este păstrată în frigider sau în congelator, procesul de alterare este încetinit. Chiar și așa, este posibil ca aceasta să se deterioreze, mai ales dacă nu este depozitată corespunzător sau dacă este păstrată prea mult timp. Carna de pasăre, carnea roșie și fructele de mare pot prezenta diverse semne de alterare.

Identificarea cărnii alterate

Trebuie să acorzi atenție mirosurilor neplăcute, să analizezi culoarea sau textura în funcție de tipul de carne, apoi să iei măsuri pentru ca aceasta să nu se altereze prea ușor. Mirosul cărnii alterate este unul înțepător și îți vei da seama imediat că aceasta nu mai este bună. Carnea stricată are o textură distinctă și poate fi lipicioasă atunci când o atingi, semn că nu mai trebuie să o mănânci.


„Este important să știi și care este culoare obișnuită a cărnii crude. De exemplu, în cazul păsărilor de curte, culoarea cărnii variază de la alb-albăstrui până la galben. Carnea crudă de porc poate avea o culoare cenușie-roz, în timp de carnea de vită măcinată poate varia de la roșu aprins la roșu violet, până la roșu maroniu.”

Dacă observi că vreun tip de carne capătă o culoare verde sau maro-verzuie, atunci ar trebui să o arunci, pentru că este, cu siguranță, alterată.

Sfaturi de urmat atunci când bănuiești că s-a stricat carnea

Înainte și după ce atingi carnea crudă, este important să-ți speli întotdeauna mâinile. În plus, dacă ambalajul cărnii este rupt, evită să o consumi. Dacă lichidele se scurg din ambalaj, carnea ar trebui aruncată. Dacă bănuiești că s-a alterat carnea, nu ar trebui să o gătești. În cazul în care ești la restaurant și îți este servită carne stricată, nu ezita să o trimiți înapoi. Nu este indicat să guști din carne pentru a verifica dacă este stricată, pentru că te poți alege cu toxiinfecții alimentare, chiar dacă este vorba despre o cantitate mică. Verifică întotdeauna aspectul și textura cărnii, dar și termenul de valabilitate. Mirosul este, de asemenea, foarte important și îți poate indica alterarea. Dacă este posibil, verifică și cât timp a stat carnea în frigider.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨