Cum să faci pâine și chifle delicioase acasă: Rețetă rapidă și simplă

Data actualizării: 11 iulie 2025

Ce ar putea fi mai satisfăcător decât mirosul și gustul unei pâini proaspăt coapte în propria ta bucătărie? Dacă ai dorit întotdeauna să faci pâine acasă, ești norocos! În acest articol, vom explora cum poți să prepari o pâine delicioasă folosind ingrediente simple, pe care, probabil, deja le ai în cămară.

Ingrediente simple, rezultate spectaculoase

Pregătirea unei pâini acasă nu trebuie să fie un proces complicat. Cu doar câteva ingrediente de bază, poți să obții o pâine pufoasă și gustoasă în doar câteva ore. Iată ce îți trebuie:

  • 500 de grame (4 căni) de făină de grâu obișnuită
  • 350 de mililitri (1 cană și jumătate) de apă călduță
  • 6 grame de drojdie uscată sau 15 grame de drojdie proaspătă
  • 10 grame de sare
  • 15 grame de zahăr
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin

Pentru a începe, într-un bol mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Faceți un mic adâncitură în mijloc și adăugați drojdia uscată sau drojdia proaspătă mărunțită. Turnați apa călduță peste drojdie și lăsați să se odihnească câteva minute pentru a activa drojdia și a se dizolva.


Adăugați uleiul de măsline extravirgin în amestec și începeți să frământați toate ingredientele împreună. Dacă utilizați un mixer cu cârlig pentru frământare, folosiți cea mai mică viteză. Continuați să frământați timp de 10-15 minute sau până când obțineți un aluat moale și elastic care nu se lipește prea tare de mâini sau de bol.

Citește și:

Frământarea și dospirea aluatului

Frământarea este un pas esențial pentru a obține o pâine cu o textură perfectă. Dacă aluatul este prea lipicios, adăugați puțină făină. Acoperiți bolul cu un șervețel curat și plasați-l într-un loc cald, fără curent de aer. Lăsați aluatul să se odihnească și să crească timp de aproximativ 1 oră, sau până când se dublează în volum.

După perioada de odihnă, preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius și așezați o tavă de copt în centrul cuptorului. Scoateți aluatul din bol și puneți-l pe o suprafață ușor presărată cu făină. Frământați-l ușor pentru a elibera gazul și dați-i forma unui pâine rotundă sau alungită, în funcție de preferința dvs.

Transferați pâinea pe tava de copt și faceți câteva tăieturi diagonale în partea de sus pentru a o decora și a ajuta la creșterea uniformă a pâinii. Plasați tava în cuptorul preîncălzit și coaceți pâinea timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când este aurie deasupra și sună gol când este ușor lovită pe partea de jos.

Bucuria de a savura pâinea proaspăt coaptă

După ce ați scos pâinea din cuptor, lăsați-o să se răcească complet pe un grătar înainte de a o tăia și de a o savura. Să faceți propria pâine acasă este o experiență satisfăcătoare și plină de satisfacție. Cu această rețetă ușoară și rapidă, puteți bucura de o pâine proaspătă, pufoasă și plină de aromă.

Fie că o savurați la micul dejun, o utilizați pentru a face sandvișuri delicioase sau o degustați simplă cu puțină unt, această pâine făcută acasă va avea succes în casa dvs. Încercați această rețetă și descoperiți plăcerea de a coace propria pâine acasă. Nu există nimic ca gustul și aroma pâinii proaspăt coapte!

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨