Cum sa folosesti inalbitorul corect pentru curatenie fara a risca probleme de sanatate

Inalbitorul, sau clorul, este un produs de curatenie foarte eficient, insa utilizarea necorespunzatoare poate duce la probleme de sanatate. Multe persoane nu sunt constiente de pericolele pe care le poate aduce o utilizare gresita a acestui produs.
Utilizarea corecta a inalbitorului
Unul dintre cele mai comune greseli in utilizarea inalbitorului este utilizarea apei fierbinti. Apa fierbinte anuleaza efectul dezinfectant al clorului si duce la formarea unor vapori toxici periculosi pentru sanatate. Dr. Manuel Viso recomanda sa diluezi inalbitorul doar in apa rece.
La temperaturi ridicate, hipocloritul de sodiu, substanța activă din clor, se descompune, iar acesta nu va mai putea dezinfecta suprafețele eficient. Clorul nu ar trebui amestecat cu alte produse pentru curățenie, cum ar fi oțet sau amoniac. Nu doar că nu are aceeași eficiență, însă un astfel de amestec poate fi toxic pentru sănătate.
De fiecare dată când faci curat cu clor, acesta trebuie diluat în apă rece. Este nevoie de un raport de 1 parte clor la 9 părți de apă. Proporția este suficientă pentru a putea curăța suprafețele din casă.
Alternative naturale la inalbitor
Daca nu vrei sa utilizezi clor sau alte produse chimice la curățenie, poți opta pentru soluții naturale, care nu îți vor afecta sănătatea și nici mediul înconjurător. De exemplu, pentru curățarea băii, se poate utiliza oțetul alb. Are o aciditate naturală, utilă la eliminarea murdăriei și bacteriilor. Se aplică direct pe petele dificile sau poate fi diluat cu apă, în cazul în care faci curățenie generală. Este vorba despre oțetul menajer, folosit doar pentru curățenie.
Un alt produs pe care îl poți folosi atunci când faci curat este apa oxigenată. Aceasta conține peroxid de hidrogen, un ingredient datorită căruia mucegaiul poate dispărea de pe pereți. Nu este, însă, apa oxigenată de uz farmaceutic, ci o soluție mai concentrată, care se poate găsi în magazinele de specialitate. Are și un efect de albire, în afară de cel de dezinfectare.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru curățenie, mai ales pentru bucătărie sau baie. Poate fi utilizat pe cele mai multe suprafețe, chiar dacă nu este la fel de eficient precum oțetul. Nici lămâia nu ar trebuie ignorată atunci când vine vorba despre produse naturale de curățenie. În afară de mirosul proaspăt pe care îl are, are și proprietăți antibacteriene. Sucul de lămâie poate fi combinat cu apă caldă și cu o cantitate mică de săpun pentru a curăța eficient suprafețele.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨