Cum să îngrijești pomii fructiferi în aprilie pentru o recoltă îmbelșugată

Data actualizării: 4 aprilie 2025

În luna aprilie, pomii fructiferi precum merii, perii sau prunii necesită un tratament special pentru a asigura o recoltă bogată și sănătoasă, dar și pentru a preveni bolile și dăunătorii. Primăvara, este esențial să îngrijim plantele din grădină, inclusiv pomii fructiferi, care necesită un tratament specific.

Tratamente fitosanitare pentru pomii fructiferi

Tratamentele fitosanitare sunt necesare pentru a proteja pomii fructiferi de boli și dăunători. Acestea trebuie aplicate la momentul potrivit, începând de la finalul iernii și până la începutul lunii mai. Perioada de repaus vegetativ a pomilor fructiferi se încheie la început de primăvară, când încep să se dezvolte muguri, frunze și flori.

Din cauza temperaturilor ridicate, pot apărea diverse boli, cum ar fi monilioza, rapănul și făinarea. În același timp, primăvara se înmulțesc dăunătorii, precum afidele, omizile și acarienii. Din acest motiv, tratamentele corespunzătoare se aplică pomilor fructiferi atunci când este momentul potrivit.


Tratamente specifice pentru fiecare lună

În februarie și martie, tratamentele se aplică pentru a distruge larvele și ouăle dăunătorilor care au iernat pe ramuri, dar și în scoarța pomilor. În acest sens, se folosește uleiul horticol pentru a combate păduchii și acarienii, împreună cu sulfatul de cupru sau zeama bordeleză, care protejează împotriva bolilor fungice.

Citește și:

În martie și la începutul lui aprilie, pe măsură ce mugurii încep să se umple, trebuie aplicate fungicidele pe bază de cupru pentru a preveni apariția rapănului, făinării și moniliozei. Este nevoie și de insecticide pentru a elimina larvele ce pot afecta frunzele și florile.

În aprilie, înainte de înflorire, mugurii florali sunt bine dezvoltați, însă florile nu s-au deschis complet. În această perioadă, trebuie aplicat un tratament prin care sunt prevenite monilioza, făinarea și afidele. Fungicidele sistemice și insecticidele specifice ar trebui folosite pentru a ține departe dăunătorii ce pot afecta florile și fructele care se formează.

După ce cad florile, în luna mai, fructele încep dezvoltarea și trebuie protejate bine. Pentru a combate monilioza și făinarea, este esențial să se aplice fungicide și insecticide. Astfel, vei preveni apariția viermilor și afidelor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨