Cum să îngrijim plantele de grădină pe timp de caniculă pentru a le ajuta să reziste valului de căldură

Vara, plantele de grădină sunt expuse la temperaturi ridicate. Spre deosebire de plantele în ghiveci, care pot fi mutate în zone umbrite, cele din grădină trebuie să reziste în fața caniculei. Iată cum le puteți ajuta să treacă cu bine de sezonul verii, fără să se usuce.
Cum să avem grijă de plantele de grădină pe caniculă
Lunile de vară sunt adevărate luni de foc pentru plantele de grădină. Expuse zilnic la temperaturi caniculare, acestea riscă să se usuce dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Potrivit grădinarilor cu experiență, există câțiva pași care vă pot ajuta să salvați plantele de caniculă.
Primul și poate cel mai eficient gest care ajută plantele să reziste în fața temperaturilor toride este mulcirea solului. Grădinarii pricepuți susțin că un strat de mulci va păstra mai multă vreme umiditatea la nivelul solului, ceea ce înseamnă că plantele vor avea un mediu răcoros pentru mai mult timp.
Un singur strat de mulci nu doar că va menține umiditatea, însă va împiedica să crească buruienile. Astfel, nu va mai fi nevoie să depui efort pentru a le elimina, iar plantele nu se vor mai ”lupta” cu ele pentru nutrienții din sol.
În al doilea rând, trebuie să vă asigurați că udați corect plantele pe caniculă. Atunci când termometrul arată temperaturi ridicate, aceasta înseamnă că plantele vor avea nevoie de apă. Este recomandat să le udați la un interval de câteva zile, atunci când observați că stratul de pământ de la suprafață este uscat.
Cum se udă plantele în zilele toride de vară
În zilele toride, multe persoane au tendința de a uda plantele din abundență. Este important să știți că o cantitate mare de apă nu este neapărat benefică pentru plante. Din contră, în cazul unui exces de apă, solul nu va avea timp să se usuce, rădăcinile nu mai au acces la oxigen și riscă să putrezească.
Este recomandat să udați plantele dimineața devreme sau seara târziu, preferabil la rădăcină. În acest fel, veți minimiza pierderile apei prin evaporare. În plus, planta va avea timp să absoarbă apa înainte sau după căldura dogoritoare din timpul zilei.
Foarte important este să evitați să udați plantele pe frunze, pentru a preveni eventualele arsuri solare. Cel mai bine este să le udați direct la rădăcină, pentru a vă asigura că apa pătrunde în sol. În general, 2 – 3 udări pe săptămână ar trebui să fie suficiente, însă frecvența depinde de tipul de plante și de temperaturi.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨