Cum sa protejezi rasadurile de rosii de daunatori si sa le ajuti sa creasca frumos

Data actualizării: 18 aprilie 2025

Cultivarea rosiilor poate fi o activitate relaxanta si productiva, insa necesita anumite cunostinte pentru a obtine rezultatele dorite. In acest articol, vom discuta despre diverse trucuri care pot ajuta la cresterea frumoasa a rosiilor si la protejarea lor impotriva daunatorilor.

Sfaturi esentiale pentru dezvoltarea rosiilor

Rosiile sunt relativ usor de cultivat si necesita putina intretinere. Cu toate acestea, grădinarii trebuie să fie atenți la frunze, deoarece vremea caldă și ploioasă din luna aprilie este perfectă pentru o boală foarte distructivă numită arsură. Bolile se propagă prin spori fungici transportați în apă. Odată ce se infiltrează într-o grădină, este dificil de ținut în frâu din cauza răspândirii sale rapide.

Stațiunea de pe litoralul românesc în care plaja a fost lărgită. Mulți au fost nemulțumiți când au văzut cum arată acum: “Încă puțin și ajungem la bulgari”

O plantă cu frunze slăbite se va chinui să facă fotosinteză, ceea ce va duce la o creștere întârziată, deci puțin probabil să dea vreun fruct. Daca o plantă de tomate reușește cumva să dea fructe, acestea vor putrezi pe tulpină.


Protejarea rasadurilor de rosii

Rosiile au nevoie de mult spațiu pentru a prospera, deoarece o bună circulație a aerului ajută la uscarea rapidă a frunzelor după ploaie. Asigură-te că fiecare plantă are suficient spațiu și este expusă în totalitate la soare. Rosiile cultivate în zone umbrite sunt mai predispuse să rămână umede, ceea ce favorizează apariția bolilor.

Citește și:

Locul din România unde a înflorit o floare unică în Europa. Rezervația naturală de care puțină lume știe

Este esențial să uzi plantele de tomate la bază, aproape de sol. Udarea pe deasupra nu este recomandată, deoarece poate lăsa frunzele umede și poate crea terenul perfect pentru dezvoltarea sporilor. Expertul în grădinărit Bob Wildfong de la Seeds of Diversity a împărtășit un sfat important în acest sens. Se pare că detalii banale precum hârtie de ziar, ori chiar paie, pot face diferența.

Mulcirea nu înseamnă doar plasarea unei bariere. Aceasta este o tactică inteligentă de grădinărit care implică acoperirea bazei plantelor cu materiale care, în cele din urmă, îmbogățesc solul și hrănesc plantele. Această metodă nu numai că protejează roșiile prin împiedicarea udării excesive a solului și a creșterii sporilor, dar menține și temperatura și umiditatea solului, atenuând stresul plantelor și reducând umiditatea din apropierea frunzelor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨