Mulți dintre noi cotizăm lunar la Pilonul II de pensii, fără să știm întotdeauna la ce ne ajută sau cum putem retrage banii acumulați. Avocatul Adrian Cuculis oferă explicații detaliate despre procesul de retragere și ce măsuri poți lua în caz de refuz. Iată cum poți retrage banii de la Pilonul II de pensii și ce trebuie să faci în situația unui refuz.

Regula generală pentru retragerea din Pilonul II de pensii este legată de ieșirea la pensie conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul de pensii publice. Articolul 136 din Legea nr. 411/2004 stabilește regulile și excepțiile pentru retragerea pensiei private. Există și situații speciale pentru retragere, cum ar fi pensionarea anticipată din cauza invalidității sau pierderea calității de participant la fondul de pensii de tip Pilon II. Procedura de retragere implică primirea unei plăți unice sau a plăților eșalonate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere, în termen de 30 de zile de la încadrarea în situațiile speciale.

Pensia privată se poate plăti participantului, mandatarului desemnat prin procură specială sau reprezentantului legal. În cazul schimbării locului de muncă sau a domiciliului în altă țară UE sau Spațiul Economic European, participantul și beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată. Avocatul Adrian Cuculis subliniază importanța cunoașterii acestor drepturi și obligații legale pentru a evita eventuale probleme în procesul de retragere.

Reclamă

Retragerea banilor pentru persoanele decedate și acțiuni legale

Legea oferă clarificări și în cazul decesului unui participant, iar beneficiarii (moștenitorii) pot opta între retragerea sumei sau adăugarea acesteia la propriul fond de pensii prin cumulare. Dacă întâlnești refuzuri nejustificate în procesul de retragere, avocatul Adrian Cuculis recomandă implicarea instanței de judecată pentru a-ți asigura drepturile financiare.

Retragerea banilor din Pilonul II de pensii este un drept al participantului sau al beneficiarului și poate fi făcută conform legilor în vigoare. Dacă întâmpini dificultăți sau refuzuri, justiția poate fi soluția pentru a obține ceea ce îți este datorat.