Ingrediente:
Blat 1:
Reclamă
- 2 căni de făină de grâu
- 1 linguriță de praf de copt
- 3 linguri de zahăr pudră
- 200 g de unt
- 4 gălbenușuri
Blat 2:
- 4 albușuri
- 2/3 cană zahăr fin
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- Esență de vanilie
- Aproximativ 90-100 ml de ulei
Cremă cu mere:
- 1,2 kg de mere
- Suc stors din 1/2 lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară
- Opțional – zahăr după gust
Se începe prin a cerne făina împreună cu zahărul pudră și praful de copt. Se adaugă untul răzuit și se amestecă bine. După aceea, se adaugă gălbenușurile și se frământă rapid până se obține un aluat neted. O treime din aluat se pune la frigider pentru mai târziu.
Partea mai mare din compoziție se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (21×28 cm) și se înțeapă ușor cu o furculiță.
Merele se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea mare. Se pun într-o tigaie încăpătoare, se presară cu sucul de lămâie și se călesc câteva minute la foc mediu, până se evaporă complet sucurile. După aceea, se adaugă scorțișoara și, dacă este nevoie, zahăr după gust. Compoziția cu mere se lasă deoparte să se răcească.
Asamblarea prăjiturii
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul fin și zahărul vanilat, amestecând ușor doar până când se combină. La final, se toarnă uleiul în fir subțire și se amestecă doar până ce compoziția devine omogenă.
Se așază merele călite peste compoziția din tavă cu gălbenușuri, nivelându-le uniform. Peste stratul de mere, se adaugă compoziția din albușuri. La final, se răzuiește deasupra restul de aluat scos de la frigider.
Prăjitura se coace într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 30-40 de minute, până când capătă o culoare aurie.