Cum te ajuta bicarbonatul de sodiu in tratarea infectiei urinare

Infecțiile urinare, cunoscute în mod popular drept cistite, sunt cauzate de pătrunderea unor bacterii în tractul urinar, unde se multiplică și pot duce la perturbarea funcționării normale a rinichilor și a căilor urinare.
Urinări frecvente, dureri și usturimi – principalele semne ale infecțiilor urinare
Afecțiunea este mai frecventă la femei, dar nici bărbații nu sunt feriți – în special cei în vârstă. Atunci când infecția urinară depășește două zile, se recomandă prezentarea la medic. În lipsa unui tratament, boala poate ajunge să afecteze rinichii, ceea ce transformă situația într-una mult mai gravă.
Pentru a preveni extinderea unei astfel de infecții, o metodă uzuală este consumul de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă. Se recomandă 1 linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă, consumat zilnic. Acest amestec are rolul de a neutraliza aciditatea urinei, accelerând astfel recuperarea. O cură de 10 zile cu 1⁄2 linguriță de bicarbonat pe zi poate contribui la eliminarea infecției.
Pe lângă efectul asupra infecțiilor urinare, bicarbonatul de sodiu mai are și alte utilizări cu efecte rapide și vizibile. În cazul acidității stomacale, indigestiei sau durerilor cauzate de ulcer, bicarbonatul actionează prin neutralizarea acidului gastric.
„Majoritatea medicamentelor antiacide din farmacii conțin o anumită formă de bicarbonat,”
Pentru adulți, doza indicată este de 1⁄2 linguriță dizolvată complet într-o jumătate de pahar cu apă, repetată la fiecare două ore, fără a depăși sapte jumătăți de linguriță în 24 de ore. Pentru persoanele de peste 60 de ani, limita este de trei lingurițe și jumătate.
Acest remediu trebuie folosit doar ocazional. Consumul excesiv poate duce la dezechilibre grave de electroliți și acizi.
În cazul piscaturilor de insecte sau al erupțiilor cauzate de iedera sălbatică, o pastă din bicarbonat și apă poate calma senzatia de usturime sau mâncărime. De asemenea, pulberea uscată aplicată direct pe piele poate fi la fel de eficientă. Acest tratament ajută la neutralizarea toxinelor de la suprafața pielii.
Pentru cei care vor să evite deodorantele comerciale cu parabeni și aluminiu, o alternativă naturală este o pastă simplă formată din apă și bicarbonat.
„Frecați puțin subțiorile cu acest amestec, iar apoi îndepărtați excesul,”
Bicarbonatul mai este util și pentru picioarele obosite. Trei linguri de bicarbonat într-un lighean cu apă caldă pot reduce tensiunea musculară. Un plus de efect se obține prin adăugarea a 2-3 picaturi de ulei esențial de mentă, lavandă sau eucalipt.
Pentru momentele în care simți nevoia unei băi relaxante, bicarbonatul de sodiu poate fi ingredientul ideal. Combinat cu oțet de mere, transformă cada într-un adevărat spa. Poți folosi și o pastă din trei părți de bicarbonat și o parte de apă pentru exfolierea feței și a corpului.
O altă variantă naturală de exfoliant constă în amestecul a patru linguri de fulgi de ovăz, apă caldă și două linguri de bicarbonat. Se aplică direct pe piele pentru un efect de curățare și prospețime vizibil.
pentru mâinile murdare sau cu miros puternic, bicarbonatul este salvator
Un amestec format din trei părți de bicarbonat și una de apă este suficient pentru a îndepărta mirosurile persistente de pe piele, precum cele rămase după curățarea peștelui sau a usturoiului. Același amestec ajută și la eliminarea petelor de pe mâini.
În cazurile în care o așchie rămâne prinsă în piele, bicarbonatul poate fi aplicat sub formă de pastă de două ori pe zi pe zona afectată.
„Așchia va ieși cu ușurință din piele după 2-3 zile în care ați utilizat acest tratament,”
Pentru arsurile solare, se recomandă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu adăugată într-o cadă cu apă călduță. Baia ar trebui să dureze 10-15 minute, iar după ieșire, pielea trebuie lăsată să se usuce natural. O altă opțiune este aplicarea unor comprese înmuiate într-un amestec rece de apă și bicarbonat direct pe zonele afectate.
Bicarbonatul este utilizat și pentru îmbunătățirea performanțelor sportive. Unii atleți, în special alergători sau înotători, folosesc „dopajul cu sodiu” – adică ingestia de capsule cu bicarbonat înaintea unei curse.
„La modul esențial, bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină care crește nivelul pH-ului din sânge. Acest lucru se pare că reduce și compensează aciditatea produsă în mușchi în timpul exercițiilor anaerobice intense care produc acid lactic în mod rapid, ca în cazul alergatului de viteză sau înotului.”
Toate aceste utilizări demonstrează versatilitatea bicarbonatului de sodiu, folosit frecvent în gospodării, dar și ca remediu temporar pentru diverse probleme de sănătate sau confort personal.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨