Cutremur în România, miercuri, 2 aprilie. Ce magnitudine a avut, anunțul INFP

Data actualizării: 2 aprilie 2025

Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 s-a produs miercuri dimineață, 2 aprilie, în România, în zona seismică Vrancea. Seismul a fost înregistrat la ora 01:29, ora locală, la o adâncime de 33,9 kilometri, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

cutremurul din 2 aprilie este primul seism raportat în luna aprilie

Reprezentanții INFP au precizat că epicentrul a fost localizat în apropierea mai multor localități, printre care:

„18km N de Focșani, 57km SV de Bârlad, 80km S de Bacău, 83km N de Buzău, 83km NV de Galați, 93km NV de Brăila, 96km SV de Vaslui”

Cutremurul vine pe fondul unei activități seismice constante înregistrate în ultimele zile din luna martie în zona Vrancea, în special în județele Vrancea și Buzău.


Pe 31 martie, luni dimineață, la ora 07:25, a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 3,6, produs la o adâncime de 123,4 kilometri.

Citește și:

Tot în aceeași zi, dar cu patru ore mai devreme, un alt seism a fost semnalat în județul Buzău. La ora 03:18, INFP a raportat un cutremur cu o magnitudine de 2,5, produs la o adâncime de 111,2 kilometri.

Cel mai puternic cutremur înregistrat până acum în România în 2025 a avut loc pe 13 februarie, tot în zona seismică Vrancea, în județul Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 4,4 și a fost detectat la o adâncime de 119,5 kilometri.

INFP a transmis atunci:

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 60km SE de Sfântu-Gheorghe, 62km V de Focșani, 63km E de Brașov, 72km NE de Ploiești”

În general, zona seismică Vrancea este cunoscută pentru activitatea tectonică frecventă, iar specialiștii recomandă ca, în cazul unui cutremur de intensitate mai mare, să fie respectate câteva măsuri simple de protecție.

Potrivit recomandărilor:

„dacă ne aflăm în interiorul unei locuințe, indicat ar fi să încercăm să ne protejăm sub o grindă ori sub o masă rezistentă. În caz contrar, cel mai bine ar fi să stăm lângă un perete solid, cu fața în jos.”

Seismul din 2 aprilie nu a fost urmat de informații despre eventuale pagube sau victime, iar autoritățile continuă monitorizarea activității tectonice din regiune, așa cum procedează constant în această zonă activă din punct de vedere seismic.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨